Stephen R. Covey

Livet 2.0

Om  att leva på 2000-talet och må bra ändå

Stephen R. Covey


Antagligen något skumt med psykiatriker som skaffar sig idoler i femtioårsåldern.  "Seven habits for highly effective people" låter som något hopkok för prestationsneurotiker i näringslivet, i god konkurrens med mycken annan smörja inom gebitet.


Men icke! Boken handlar om att leda sig själv effektivt, som en förutsättning för att leva ett rikt liv och vara till glädje för sina medmänniskor. Man kan ju inte ge bort det man inte har. Enjoy!!


Att leva ett medvetet liv innebär att leva i kvadrant två. Vad som hör dit avgör man själv, utifrån de roller och mål man väljer för sitt liv.

Coveys sju goda vanor

Det går att sammanfatta Covey litet mer än vad jag gjort nedan. Här på en enda bild!

Stephen R. Covey för nybörjare

Dessa 101 bilder skrev jag ihop från ett kassetband jag kommit över, där Covey själv pratar. Enligt bandomslaget världens mest sålda non-fiction tape. Det var så Coveyromansen började för ett tiotal år sedan. Dessa bilder är väsentligen fria från egna infall och modifieringar, endast 101 stycken och synnerligen inspirerande. Tycker jag. Bandet är förstås ändå bättre, finns numera även på CD.

Stephen R. Covey 2011

Denna version är, för att vara av mig, beundransvärt fokuserad. 319 bilder som nästan bara handlar om Covey och hans tankar. En bra fortsättning för nybörjaren efter föregående introduktion.

Stephen R. Covey 2013

Förefaller vara min tredjen mest fokuserade Coveysamling. Endast 397 bilder. Tur att han har något att säga!

Vana 4-6 i praktiken

Sammanfattning på  5 bilder. Räcker långt långt i umgänget med andra, om man bara lyckas komma ihåg det (alltid samma "om").

Ledarskap enligt Stephen R. Covey 2011

Denna version är något mer fokuserad än den från 2010 nedan, men rätt urspårad den med. 697 bilder där jag på allvar börjar försöka koppla ihop Covey med en rad andra spännande tankar och tänkare. Jag ska försöka bryta ned dessa bildsamlingar i mindre moduler när jag har tid - mycket tid!

Ledarskap enligt Stephen Covey 2010

Denna samling bilder om ledarskap enligt Covey, och en hel massa annat, plockade jag ihop för fem år sedan inför en föreläsning. Otroliga 768 bilder som jag på något vis skulle hinna igenom på ett par timmar. Minns inte om jag ens hann börja på bilderna, man kan ju prata ledarskap även utan bilder.


Något måste rimligen den ha som företar sig något så märkligt som dessa enorma bildsamlingar, garanterat oanvändbara i ordinära undervisningssammanhang. Frågan är vad? Jag har mina aningar, grundade i vad som nog måste betraktas som ett starkt specialintresse för något relativt udda.

Ledarskap enligt Covey 2010, annan version

506 bilder, vilket är jättemycket mer lagom än samlingen ovan. Lika bra att säga som det är: anledningen till att här ligger ett halvdussin gigantiska Coveysamlingar är att jag helt tappat kontrollen över dem. De är olika då de tagits fram för olika utbildningar, vid olika tidpunkter, och med varierande andel Covey, men vilka skillnaderna är har jag delvis glömt. Men för den inbitne Coveyfreaken är det naturligtvis drömläge. Roligare än att klippa gräs på semestern!

Modifierad fyrfältsbild

Alla varianter är bra, bara de är till nytta. Denna - som alltså inte är densamma som originalmodellen till höger - och de nedan kom jag fram till efter en del experimenterande.

Modifierad niofältsbild

Denna variant tog jag fram eftersom det inte alltid är så lätt att avgöra vare sig hur viktigt något är eller hur bråttom det är.

Steglös fyrfältare

Här kan man rita in sysslorna exakt så viktiga och brådis som man tycker att de är, om även niofältaren är för oprecis. Allt för att hålla intresset uppe!

Who am I?

Missa inte denna pärla! Men fundera själv innan du läser svaret.

Överenskommelser och chefsbrev

Om hur chefen kan gå tillväga för att medarbetaren ska axla det ansvar hen är kapabel till.

My mission statement

På Coveys hemsida får man guidad hjälp med att formulera en plan för vem man vill vara och vad man vill göra i sitt liv. Naturligtvis kunde jag inte motstå att testa, och resultatet ser du här. Aningens överspänt och litet "amerikanskt" känns det onekligen. Men i grund och botten har karl´n rätt - det är en god idé att leva ett värderingsstyrt liv om man bara lyckas med det.


Hur det går med mitt eget "mission statement"? Tja... i vart fall aningens bättre än det kinesiska ordspråket ("På kvällen smider jag stora planer. På morgonen gör jag som vanligt").

Den viktigaste frågan av alla att ställa sig för den som vill ta kommandot över sitt liv. Innan man gjort klart för sig var gränserna går för ens inre (tankar och känslor) och yttre makt (handlingar) simmar man runt i en sörja av frustration, projektioner och kroniskt missnöje med såväl sig själv som andra. Vi kan alltid välja vårt inre. Vi kan för det mesta även välja våra handlingar, men det är viktigt att inse att vi samtidigt väljer konsekvenserna av dessa. Jag kan välja att bete mig som en idiot, men jag kan inte välja att andra ska tycka om mig då. Så egentligen är det konsekvenserna vi försöker räkna ut och välja mellan när vi gör våra val.

Michael Rangne

specialist i psykiatri

mrangne@gmail.com