Ny underläkare på akuten

Livet 2.0

Om  att leva på 2000-talet och må bra ändå

Ny underläkare på pskukakuten


Jag blev oväntat ombedd att föreläsa på en METIS-kurs i akutpsykiatri för ST-läkare och väntar just nu på en generös kollegas presentationsbilder så att jag vet vad jag ska säga. Dt slog mig då att jag kanske hade något användbart för ändamålet på min hemsida. På det hela taget tror jag inte det, materialet är fär basalt för ST-läkare. Men för helt gröna underläkare som ska sätta sin fot på en psykakut för första dagen finns här kanske något som kan vara användbart. Förslagen finner du nedan.


"Liten häst på skakiga ben"

Inte förstahandsrådet till en patient på akutmottagningen, även om man av myndigheter och entusiaster kan få intrycket att fysisk aktivitet hjälper mot allt. På akuten är det kompetent diagnostik, gott omdöme, stresstålighet, läkemedel och medmänsklighet som gäller.


Men du har säkert nytta av rejäla promenader - man behöver själv vara i fysisk och psykisk trim om man ska orka hjälpa andra.

Sökvägar och informationskällor vid psykiska besvär

Hur gör man, vart vänder man sig? Några användbara instanser, telefonnummer och internetadresser. OBS: Stockholmsperspektiv!

Självhjälpsförslag och internetmöjligheter

Ett urval relevanta länkar, samma som bilderna till höger. Man kan få mycket hjälp via datorn idag, om man bara vet var. Bra självhjälpsprogram finns det också. Gisningsvis finns det ännu mer bra hjälp att få om man behärskar engelska, men jag har inte satt mig in i de engelskspråkiga hjälpalternativen på internet ännu.

Länkar och lästips för patienter och behandlare

Fler länkar. Otroligt hur många instanser, organisationer och myndigheter det finns att tillgå för människor i nöd i Sverige. Och för utbildning och information om tillstånd och hjälpmöjligheter. Men vem har överblicken, vem har koll på allt som finns? Det kommer snart behövas en separat myndighet med uppgift att sortera upp och infomera medborgarna om allt som finns att tillgå. I slutändan är det som räknas hur många av alla inblandade som faktiskt möter de behövande "på golvet", och där kan jag för egen del undra om vi verkligen går åt rätt håll.

Instanser för hjälp och information vid kris

Sammanställning av några hjälpalternativ som jag gjorde i samband med en utbildning om krishantering. Kris är det för det allra mesta när man inte mår bra, så här finns säkert användbara alternativ för alla.

Länkarna nedan är inte uppdaterade på ett tag. Det händer saker hela tiden, så det är närmast hopplöst att hålla länksamlingar i trim. Sidorna hänvisar dock till varandra, så man tar sig fram utan större svårigheter.

Michael Rangne

specialist i psykiatri

mrangne@gmail.com