Stress

Livet 2.0

Om  att leva på 2000-talet och må bra ändå

Utslagen, sönderstressad häst kan man tro.

Men skenet bedrar - konstverket heter egentligen "Tjock liten solande häst".

Stressen


Stress måste vara vår tids tråkigaste och mest uttjatade begrepp. Och ett av de mest missförstådda - utan viss gladstress vore livet bra trist. Förluster, trauman och kronisk överbelastning kan man å andra sidan gärna vara utan, för sjuk i stressrelaterad ohälsa vill man inte bli.


Självhjälpsråden flödar, men inga verkar hjälpa mer än för stunden, om alls. Utom möjligen att vältra över sin stress på andra - "sätta gränser" - vilket å andra sidan också blir en form av stress, förutsatt att man inte har odlat sina psykopatiska drag så omsorgsfullt att man obehindrat kan göra som man vill med andra utan att själv må dåligt av det.


Så gott som alla psykiska sjukdomar, och många kroppsliga, har en koppling till stress. Vilka är då de vanligaste stressutlösta tillstånden? Hur stöttar man sina medmänniskor? Hur kan man hjälpa en medmänniska i kris? Hur gör man egentligen för att hålla nere sin egen stress? Vilka kopplingar finns det mellan prestationsbaserad självkänsla och benägenhet för utbrändhet och utmattning?


Nedan ett axplock bilder, fler finns i de kommande länkade filerna.


Stress

Några översiktsbilder. Fler kommer. Om du går in på fliken "kursmaterial" finner du en hel massa filer om stress och stresshantering både ur individens och organisationens perspektiv.

Michael Rangne

specialist i psykiatri

mrangne@gmail.com