Hantera stressen

Hur håller man sig lagom stressad?


Jag skriver "lagom" - av alltför litet stress blir man understimulerad och uttråkad. Stress är en del av det moderna livet. Stress har alltid varit en del av människans villkor, men den gäller idag delvis andra saker och tar sig ofta andra uttryck. Risken för ond, bråd död har minskat. I stället har vi sannolikt mer av ensamhet och utanförskap, diffusa och svårgripbara hot som miljöförstöring, komplicerade sociala strukturer vi behöver förstå, brist på mening och sammanhang, teknikstress... listan kan göras lång. Det krävs andra förmågor för att hantera den moderna stressen än vad vårt uråldriga stressystem använder sig av på autopilot. "Fight-or-flight" är funktionellt när man möter en tiger men inte till någon större hjälp på en bedrövlig arbetsplats.


Här samlar jag litet personligt färgade tankar kring att hantera stress. Det är högst olika vad som hjälper en viss person, så se det som ett smörgåsbord att botanisera bland och välj en eller ett par strategier som du tror kan vara till hjälp för just dig. Testa, och funkar det inte så pröva något annat. Som Einstein sägs ha sagt: Höjden av dårskap är att göra samma sak gång på gång och förvänta sig olika resultat.

Om föreläsare och trovärdighet


Man pressar sig upp på morgonen, brottar igång tre barn, ger järnet på cykeln (en punktering från katastrof), dumpar två barn på skolan och en tvååring på dagis, rusar in på jobbet kvart i åtta, slänger av sig kläderna, hittar den bärbara datorn och sladdarna, tar ner alltihopa i föreläsningssalen.


På vägen dit ber man en bön att gruppen ska vara någorlunda vänligt inställd och att datorn ska fungera (det finns inget utrymme för ens "vanliga" sociala ångest längre, när man har en massa elektronik som kan klappa ihop på riktigt). Väl på plats möts man av 80 par ögon som stirrar förväntansfullt på en.


Varför utsätter man sig för allt detta? För att prata till innehavarna av dessa 80 par ögon om stress, hur skadlig den kan vara och framför allt om hur man ska undvika den stress som alls låter sig undvikas och hur man kan hantera den oundvikbara.

Modern version med forskningsstöd. I min egen version har jag lagt till en sjunde punkt med KASAM (känsla av sammanhang - mening, begriplighet, hanterbarhet ) men av rädsla för att anklagas för att förvanska forskningen strök jag det här.

Vissa - inte jag - går helt frivilligt till spökhuset på Grönan.

Apropå självvald stress.

Normal day, let me be aware of the

treasure you are. Let me learn

from you, love you, savor you, bless

you, before you depart.


Let me not pass you by in quest of some

rare and perfect tomorrow. Let me

hold you while I may, for it will not

always be so.


One day I shall dig my fingers into the

earth, or bury my face in the pillow,

or stretch myself taut, or raise my

hands to the sky, and want more than

all the world: your return.Mary Jean Irion

Yes, World: A Mosaic of Meditation


Äldre variant, mer på känn men knappast sämre. Det sista rådet har visst stöd i forskningen och ska enligt en studie minska risken för hjärt-kärlsjukdom med 40 %. Bara att tacka och ta emot!


Intressant att se vilken vikt rådgivaren fäste vid matsmältningen. En mage i olag är ett säkert recept för ett psyke i samma skick, även om en bättre mage tyvärr inte garanterar någonting.

Arbetsblad för utskrift, om att leda sig själv och andra och ta ansvar för sig själv och sitt liv

Ett enda arbetsblad, rätt använt, har potential att förändra en människas liv till det bättre. Men vi passar oss vanligen noga, det känns alltid bekvämast att fortsätta ha det som vi alltid haft det även om det är illa. Vi är uppenbart felkonstruerade. Fler prima arbetsblad finner du här, här och här.