Försök inte med mig - det går bra ändå!
Många böcker inom området är i mina ögon tråkiga, töntiga, flummiga, infantila, obegripliga, illa skrivna, dåligt översatta, praktiskt oanvändbara och allmänt olidliga. Undantag finns som tur är. Nedan har jag sammanställt en lista över i mitt tycke användbara böcker som varit mig till inspiration och glädje. En väl vald bok till rätt person i rätt läge kan göra skillnad.
Se även fliken Användbart för brukare. Några av länkarna finns f ö på båda flikarna, eftersom jag inte kunde bestämma mig för var de passade bäst.
Denna sammanställning gjorde jag i samband med ett märkligt sammanträffande i mitt liv för många år sedan. Jag hade precis läst en bok om ”speed-reading” (vem vill inte kunna läsa fortare?) och konstaterat att den tyvärr var ovederhäftig. Någon dag senare passerar jag Psykologiska institutionen vid Stockholms Universitet, där jag ser en affisch om en föreläsning i läsning och studieteknik. Föreläsningen ska just börja, så jag går in och lyssnar. Föreläsaren, en professor Åke W. Edfelt, ger en lysande presentation, där det blir uppenbart att det är en dålig idé att försöka läsa fortare, åtminstone om man vill komma ihåg något av det man läser. Efter föreläsningen läste jag en lika lysande bok av honom, Om lusten att läsa och konsten att förstå. Därefter skrev jag denna guide, som vanligt först och främst för att själv tillägna mig tankarna och förhoppningsvis hyfsa mina läsvanor.
Listan nedan överraskar positivt. Jag har upptäckt att när man lägger in en fil som "dokument" i mitt webkonstruktionsprogram så kan man både förstora bilden inom ramen, scrolla i dokumentet och få upp det som separat fil i ett eget fönster. Fiffigt!
Om man inte är så sugen på att läsa tunga böcker kommer man långt med Berglins samlade serier. Det är inte mycket om den mänskliga naturen som han inte fångat i sina serier. En Berglinbok är alltid rätt!
specialist i psykiatri
mrangne@gmail.com