Läs- och filmtips

Försök inte med mig - det går bra ändå!

Lästips


Många böcker inom området är i mina ögon tråkiga, töntiga, flummiga, infantila, obegripliga, illa skrivna, dåligt översatta, praktiskt oanvändbara och allmänt olidliga. Undantag finns som tur är. Nedan har jag sammanställt en lista över i mitt tycke användbara böcker som varit mig till inspiration och glädje. En väl vald bok till rätt person i rätt läge kan göra skillnad.


Se även fliken Användbart för brukare. Några av länkarna finns f ö på båda flikarna, eftersom jag inte kunde bestämma mig för var de passade bäst.


Det är inte alltid man orkar läsa, åtminstone inte något "riktigt".

Här har jag sammanställt ett antal tänkvärda och underhållande citat för just sådana stunder. Fler kommer!


Kriterier på en bra självhjälpsbok


  1. Författaren kan sitt ämne och vet vad hen skriver om.
  2. Författaren arbetar praktiskt med människor - med andra ord har hen har inte bara suttit på sin kammare och där funderat ut något som hen tycker låter fiffigt eller säljande.
  3. I den mån boken avhandlar ett ämne där det finns ett vetenskapligt underlag att luta sig mot är det en fördel om författaren ger intryck av känna till och ta hänsyn till detta. Man bör åtminstone kunna förvänta sig att det hen skriver inte står i direkt konflikt med etablerad forskning i ämnet.
  4. Boken är hyggligt läsbar, dvs språkbehandlingen är inte så undermålig att den kommer i vägen för läsarens förståelse. Här får man inte ha för höga krav, för då blir det inte många böcker kvar.
  5. Författaren ägnar sig inte åt rena projektioner. Med det menar jag att författaren inte utgår enbart från sina egna erfarenheter och försöker göra allmän dygd av dessa. Bara för att hen är nöjd med att t ex arbeta mer/mindre/smartare/annorlunda är det långt ifrån säkert att detta skulle vara bra för någon annan, än mindre för alla. Folk är olika, och det är bra om författaren inser det.
  6. En vidareutveckling av föregående punkt är att författaren inte strör en massa råd omkring sig utan att först fundera över hur allmängiltiga de egentligen är. Råd är som läkemedel: kan de ge effekt så kan de också ge biverkningar.
  7. Detta sagt är det naturligtvis ingen nackdel om författaren lyckats få sina idéer att fungera åtminstone på sig själv. Överviktiga som lär ut viktminskning, gravida rökare som leder sluta-röka-kurser, psykologer och coacher som är psykologiska vrak… listan över profeter med trovärdighetsproblem jag mött kan göras lång.
  8. Viktigast: det fungerar.  Att ändra vanor eller byta ”lyckonivå” i livet är oerhört svårt för de allra flesta av oss. På det hela taget fortsätter vi människor att tänka, handla, vara och må som vi alltid gjort, oavsett vad man hittar på eller utsätter oss för - möjligen undantaget  frälsning och svår förälskelse. Så om en artikel eller bok verkligen gjort skillnad i ditt liv - skicka ett tack och en blomma till författaren. Vanan lär inte att bli alltför kostsam för dig, och författaren blir säkerligen glatt överraskad. "Min enda läsare", som Lars Forsell citerar en författarkollega i Vänner.


Tryck här om du vill ha förslag på hur du kan göra för att lära dig maximalt på kortast möjliga tid, komma ihåg det och kunna använda det


Denna sammanställning gjorde jag i samband med ett märkligt sammanträffande i mitt liv för många år sedan. Jag hade precis läst en bok om ”speed-reading” (vem vill inte kunna läsa fortare?) och konstaterat att den tyvärr var ovederhäftig. Någon dag senare passerar jag Psykologiska institutionen vid Stockholms Universitet, där jag ser en affisch om en föreläsning i läsning och studieteknik. Föreläsningen ska just börja, så jag går in och lyssnar. Föreläsaren, en professor Åke W. Edfelt, ger en lysande presentation, där det blir uppenbart att det är en dålig idé att försöka läsa fortare, åtminstone om man vill komma ihåg något av det man läser. Efter föreläsningen läste jag en lika lysande bok av honom, Om lusten att läsa och konsten att förstå. Därefter skrev jag denna guide, som vanligt först och främst för att själv tillägna mig tankarna och förhoppningsvis hyfsa mina läsvanor.


Filmtips för psykiatriker och alla andra som arbetar med människor - några personliga favoriter på TED, YouTube, SVT Play och UR Play


Jag vill här tipsa om några i mina ögon hör- och sevärda föreläsningar. Ambitionen är att filmerna ska ha någon form av psykiatrisk/psykologisk relevans, eller så ska de vara av potentiellt värde för tittaren i egenskap av medarbetare, läkare eller människa. Videosarna på TED kan även nås via YouTube. De är lättare att spara strukturerat där, men man får plikta med reklaminslag om man inte betalar för YouTube Premium.


Jag har försökt att grovt sortera föreläsningarna till olika ämnesområden, men många av dem rör sig obehindrat mellan dessa så ta indelningsförsöket med en nypa salt. Lycka, kärlek, stresshantering, relationer, självkänsla, arbetsglädje och en hel del annat har som alla vet en benägenhet att hänga ihop på de mest intrikata vis. Fler föreläsningar kommer att läggas till i en uppdaterad version så fort jag hinner.


Kursiverad text = mina kommentarer alternativt citat från föredraget. Kunde inte avhålla mig från en och annan kommentar😊. Länkarna är klickbara (Ctrl-klicka för att följa länken) och ändrar därefter färg från blått till vinrött så man kan enkelt se vilka filmer man redan tittat på.

Listan nedan överraskar positivt. Jag har upptäckt att när man lägger in en fil som "dokument" i mitt webkonstruktionsprogram så kan man både förstora bilden inom ramen, scrolla i dokumentet och få upp det som separat fil i ett eget fönster. Fiffigt!


Lästips om allt möjligt, maj 2019

Samma böcker som i den scrollbara filen ovan, men här i utskrivbart PDF-format.

Länkar och lästips för patienter och behandlare

Ett urval internetlänkar. Otroligt hur många instanser, organisationer och myndigheter det finns att tillgå för människor i nöd i Sverige. Och för utbildning och information om tillstånd och hjälpmöjligheter. Men vem har överblicken, vem har koll på allt som finns? Det kommer snart behövas en separat myndighet med uppgift att sortera upp och infomera medborgarna om allt som finns att tillgå. I slutändan är det som räknas hur många av alla inblandade som faktiskt möter de behövande "på golvet", och där kan jag för egen del undra om vi verkligen går åt rätt håll.

Självhjälpsförslag och internetmöjligheter

Ett urval relevanta länkar. Man kan få mycket hjälp via datorn idag, om man bara vet var. Bra självhjälpsprogram finns det också. Gisningsvis finns det ännu mer bra hjälp att få om man behärskar engelska, men jag har inte satt mig in i de engelskspråkiga hjälpalternativen på internet ännu.

Sökvägar och informationskällor vid psykiska besvär

Hur gör man, vart vänder man sig? Några användbara instanser, telefonnummer och internetadresser.

Om man inte är så sugen på att läsa tunga böcker kommer man långt med Berglins samlade serier. Det är inte mycket om den mänskliga naturen som han inte fångat i sina serier. En Berglinbok är alltid rätt!