Lycka och livskvalitet

Lycka och livskvalitet


Egentligen handlar hela min hemsida om olika aspekter på denna fråga. Vi ägnar det mesta av vår tid åt att, medvetet eller omedvetet, försöka skapa mer lycka i våra liv. Föga förvånande forskas det numera intensivt om detta, och det kan vara av värde att känna till vad vetenskapen har att säga om vad som gör oss lyckliga, så att vi inte kastar bort våra liv på att jaga fel saker (vilket många gör). 


Under just denna flik lägger jag även in litet av varje som är svårt att sortera till någon bestämd flik - jag har gett upp om att kunna placera allt "rätt". Man får rota litet ibland.

 


Why worry?

Myter och båg - finn elva fel:

  1. Allt beror på min taskiga barndom.
  2. "Tänka positivt" är bästa sättet att må bättre.
  3. Du kan om du vill.
  4. Varje problem har en lösning.
  5. Först måste du älska dig själv.
  6. Säg alltid vad du tänker, tycker och känner.
  7. Take me or leave me, I´m all I´ve got.
  8. Gör dig av med dina skam- och skuldkänslor.
  9. Förändring är en svår, långsam och mödosam process.
  10. Ett lyckligt äktenskap fordrar ständigt och hårt arbete.
  11. Det är ett h-e att ha tonårsbarn, och det ska det vara.


Hört dem förut? Samtliga kan naturligtvis ha ett berättigande, rätt förstådda och i rätt sammanhang, men felaktiga råd och föreställningar kan i olyckliga fall ställa till mycket elände. Hitler och Stalin dödade inte alla dessa miljoner människor. Det var vanliga tyska och ryska medborgare som gjorde det, under inflytande av ett par bisarra idéer som de tyvärr anammade och lät vägleda sitt handlande. Nittonhundratalet har brutalt lärt oss att vi ska vara fruktansvärt försiktiga med att tro på allt vi hör utan att först mycket noga granska påståendet och även rannsaka våra egna motiv i sammanhanget.


Redan på 300-talet före Kristus tog Epikuros avstånd från den ökande konsumtionen i Grekland. Tillräckligt med pengar för det man verkligen behöver är bra, mer pengar än så kan vara en tveksam välsignelse. För att mer pengar ska gå på plus fordras två saker:

  1. Att man inte betalat för dyrt för dem, t ex med sin hälsa eller sina relationer.
  2. Att man vet vad som gör en lyckliga, så att man använder pengarna till något som faktiskt fungerar.

Många har noll av två rätt här. Att halvt jobba ihjäl sig för att kunna köpa en Ferrari fungerar i normalfallet inte om det är ökad lycka man eftersträvar. Beträffande Ferraris och dyra utlandssemestrar visar f ö forskningen att man sammanlagt får mer glädje av att lägga pengarna på många små och återkommande nöjen än på en stor sak eller händelse. Bättre att gå på kvarterskrogen hundra gånger än dra till Maldiverna en gång alltså. Om nu inte det egentliga syftet med Maldiverna är att imponera på vännerna (då har man egentligen två problem att ta itu med).



Falsk dikotomi, dvs felaktig frågeställning. Ingen av frågorna fungerar särskilt bra på egen hand, vi behöver ställa oss båda frågorna och leva svaret. Den första frågan riskerar leda till ensamhet, och den andra till utmattning.

I praktiken är fråga två ett bra svar på fråga ett, men det är jag själv som måste välja vem jag vill göra vad för. Oselekterat givande riskerar att förr eller senare - trots välmenande tankar om att vi alla är en del av världsaltet osv - leda till stor besvikelse. Gammal hederlig reciprok altruism är fina grejer! Ge först och ge brett, var uppmärksam på resultatet och odla medvetet de relationer där du får något tillbaka.

Floskelattacken

Det florerar en mängd dumheter om vad som skapar lycka i livet. Här är några floskler att akta sig för. Att "gå på" en sådan kan allvarligt försämra din psykiska hälsa.

Lyckligare

Tal Ben-Shahar har skrivit en fin bok om vad vetenskapen har att säga om vad som leder till ett lyckligare liv. "Lycklig" kan vara svårt att veta om man är, men "lyckligare" kan vi alla sträva efter.  

Flow enligt Mihalyi Csikszentmihalyi

Författaren har mycket att säga om flow, vad det är, hur man uppnår det och varför det är viktigt både på jobbet och privat. Tillståndet/begreppet bör vara av intresse för alla som intresserar sig för mindfullness, det finns många kopplingar. Så här några bilder för den som eventuellt vill försöka få in litet mer därav i sitt liv. Han citerar f ö en amerikansk historiker han uppbådat, som verkar vara lika udda funtad som jag själv: "När fredagen kommer säger även jag ”äntligen fredag”, för då kan jag se fram emot två ostörda dagar av arbete hemma." Precis så!

Psykologi förklarad för vanliga människor

Man kommer ju in i "perioder" ibland, och just nu verkar jag ha en sådan. Hittar allt möjligt spännande på min dator som jag glömt bort. Nu återfann jag nyss en bildsamling jag gjorde för många år sedan utifrån ett antal böcker av John Powell. Han är förmodligen okänd för de allra flesta idag. Om jag minns det rätt är han både präst och psykoterapeut. Jag tipsar om honom här då han är den författare av alla de jag läst genom åren som allra bäst har förmått förklara psykologi så att vanligt folk begriper vad det handlar om. Han skrev en serie fantastiska böcker på sextio- och sjuttiotalet där han skriver om hur vi funkar, våra försvarsmekanismer, vad det innebär att leva ett rikt liv, om kärlek och relationer, god kommunikation osv. Material från både väst och öst. Maslow, Freud, Albert Ellis (han som föregrep kognitiv terapi med sin RET), ja alla de stora tas med och förklaras i det uttalade syftet att vanliga människor ska kunna ta till sig tankarna för att få litet bättre liv.


Några av hans allra bästa böcker är Fully human fully alive - a new life through a new vision, Why am I afraid to tell you who I am, Why am I afraid to love?, Unconditional love, The secret of staying in love, Happiness is an inside job. Några går fortfarande att köpa på t ex Adlibris, fler finns säkert begagnade. Jag råkade när det begav sig göra några bilder som bifogas här för den som eventuellt vill kolla vad det handlar om. Det finns även en text jag skrev, återkommer med den om jag återfinner den. Som sagt, "heavy shit", som man sa i Florida när jag bodde där:)

Leva här och nu

Om vikten av att lära sig leva i nuet, och om vad som då händer. Och om att jag måste ta ansvar för mig själv och mina upplevelser eftersom ingen annan lär göra det. Kanske har jag den turen, men alla har det inte. Enda säkra vägen är att jag själv tar ansvar för att jag får det jag behöver av andra och av livet. Här ett par bilder från en lysande föreläsning av Lars Lagerstedt på Café Pan på åttiotalet.


Tänk om man kunde få återuppleva de bästa föreläsningarna man varit på i sitt liv - få saker slår en riktigt bra föreläsning. Idén att katedrala föreläsningar kan utgå eftersom åhörarna ändå inget minns är idiotisk. Problemet är alla dåliga föreläsningar, de bra glömmer man inte.

Werner Erhard om att göra skillnad och att välja sitt liv

Med denne när det begav sig högst kontroversielle person hade jag en rejäl förälskelse på åttiotalet. På det intellektuella planet alltså. Han grundade EST-rörelsen, därefter en omfattande seminarieverksamhet som även rörde upp mångas känslor i Sverige. Jag minns att han kritiserades hårt från många håll, och kanske fanns det goda skäl för det, men det förtar inte den klokskap om ett gott liv han förmedlade. Många uppfattade hans budskap som redigt "far out". Dock är de inte mer så än att många av hans tankar återfinns i moderna träningsprogram som ACT, DBT och MBT för t ex våra instabila patienter. Inte alls förvånande, då båda har rötter i samma österländska tankegångar. Här är hur som helst några bilder med text jag skrev då.


I stor korthet: så länge det finns andra människor i vår värld så är alla former av nihilism uttryck för ett bristfälligt perspektiv. Alla människor har massor av otillfredsställda behov, så varje människa jag möter är en möjlighet för mig att göra skillnad. Så till dig - tonåring, patient, olycklig, var och en av oss - som anser livet vara meningslöst: Det är bara en känsla du har. Varje människa behöver något av livet och av dig, så varje människa är en möjlighet för dig att göra skillnad. Pröva att gå ut i världen med dig själv som ditt bidrag och se vad som händer. 

John Powell om kommunikation och att leva livet fullt ut

Denne man skrev ett antal fantastiska böcker om psykologi på ett sätt så att även alldeles vanliga människor utan psykologiska förkunskaper förstår och berörs. Läs alla du kan hitta!

Om att leva på 2000-talet och må bra ändå

Denna artikel, publicerad på Dagens juridik 2008, tar upp fem aspekter på lycka i livet - vad som fungerar bra och vad som inte gör det. Det är praktiskt att jaga rätt saker, dvs sådant som man faktiskt blir lyckligare av.

Råd och antiråd för ett miserabelt liv

Jag återfann nyligen stolparna till den allra första föreläsningen jag gav utanför arbetsplatsen, för Försäkringskassan i Stockholm ungefär 1994.  Säkerligen var det inte för att tala om detta som jag var inbjuden, och hur det hela avlöpte minns jag inte. En ledtråd kan vara att det dröjde till 2017 innan jag blev inbjuden till Försäkringskassan igen.

Om skolan och vad den lär våra barn

Samt en del annat, t ex vad skolan borde lära våra barn. Publicerad på Dagens Jurdik 2008.

Om att välja kloka mål i livet

Krönika i Dagens Juridik 2009. Dåligt valda mål är sannolikt sämre än inga alls.

De bästa målen är karaktärsrelaterade

Fortsättning på krönikan ovan om att välja kloka mål i livet. Bra mål  ligger i linje med min karaktär och den människa jag vill vara. Var proaktiv och skriv själv din dödsruna - i början och inte mot slutet av ditt liv. Publicerad i Dagens Juridik 2009.

Balans i livet är ett överskattat koncept

Lagom obalans kan vara alldeles utmärkt om jag vill leva ett rikt och meningsfullt liv. Del tre av artikelserien ovan, publicerad i Dagens Juridik 2009.

Skjut inte upp ditt liv

Tänkvärd historia som snurrar på internet. Borde regelbundet läsas av oss alla för att hjälpa oss hålla fokus på det viktiga och slänga ut resten ur våra liv.

Short guide to comparative religions

Cirkulerar på internet i olika versioner. Vi har alla en övergripande livssyn, ibland utan att vi reflekterat särskilt mycket över den. Bättre att välja medvetet, så här får du ett antal förslag.

En gång i tiden var svaret på frågan om vad som ger ett lyckligt liv relativt okomplicerat, om än inte alltid så lätt att åstadkomma  eftersom fattigdom och sjukdom var så utbrett. Nyckelordet har alltid varit tillräckligt - tillräckligt med pengar, mat, hälsa och relationer. Antikens filosofer kompletterade med goda tankevanor, Goleman fick in EQ i ekvationen och numera är det fullt pådrag på behovssidan. Men man skönjer nu en renässans för det enkla och vanliga. Det finns en del forskning som talar för att vissa folkstammar, som lever mer i enlighet med vad vi evolutionärt är anpassade till, saknar en av våra stora folksjukdomar, nämligen depression. Ofrivillig ensamhet står för det kanske största lidandet, både direkt och indirekt, och är inget som vårt "utvecklade" samhälle verkar kunna råda bot på.

De sju dödssynderna. Man visste redan inom katolicismen en del om vad som inte fungerar om man vill få ett lyckligt liv.

Slow dance


Have you ever watched kids

On a merry-go-round?

Or listened to the rain

slapping on the ground?

Ever followed a butterfly's erratic flight?

Or gazed at the sun into the fading night?

You better slow down.

Don't dance so fast.

Time is short.

The music won't last.

Do you run through each day

On the fly?

When you ask "How are you?"

Do you hear the reply?

When the day is done

Do you lie in your bed

With the next hundred chores

Running through your head?

You'd better slow down

Don't dance so fast.

Time is short.

The music won't last.


Ever told your child,

We'll do it tomorrow?

And in your haste,

Not see his sorrow?

Ever lost touch,

Let a good friendship die

Cause you never had time

To call and say “Hi”?

You'd better slow down.

Don't dance so fast.

Time is short.

The music won't last. .

When you run so fast to get somewhere

You miss half the fun of getting there.

When you worry and hurry through your day,

It is like an unopened gift...

Thrown away.

Life is not a race.

Do take it slower

Hear the music

Before the song is over.