Confex

Om materialet på denna flik


Varje organisation har fått var sin egen underflik till den övergripande fliken "Kursmaterial", och förhoppningsvis har du nu hittat till just din utbildning nedan. Vissa dokument används i många utbildningar och har då även placerats direkt på huvudfliken "Kursmaterial", sorterade i ett par övergripande ämnesområden. Därtill har jag här samlat ett antal utbildningar, innan de blev så många att jag nödgades ävergå till separata flikar för var organisation.Ett gemensamt drag för samtliga presentationer är att de avspeglar mina svårigheter att ta till mig hur litet man faktiskt hinner säga på ett par timmar eller ens på ett par dagar. Många presentationer innehåller över tusen bilder varav jag kanske hinner prata om ett par dussin. Jag har tröstat mig med att somliga kursdeltagare nog kan vilja ta del av ett större material inom de områden de är särskilt intresserade av. Men det finns ytterligare en anledning till det omfattande materialet - trots samma kursbeskrivning har deltagarna olika förkunskaper, behov och önskemål om vad jag ska ta upp. Det digra materialet gör det möjligt för mig att improvisera under föreläsningens gång, vilket ger en mer flexibel utbildning till priset av att både deltagarna och jag själv ibland behöver bläddra litet i materialet.

Tänk så litet man behöver läsa när man är en glad kamel! Eller  är jag en dromedar (inte ens det behöver jag veta)?

Confex

Psykiatri för icke psykiatriker, nov-dec 2018

Psykiatri för icke psykiatriker, kort version

De bilder jag visar under kursen och några till

Psykiatri för icke psykiatriker, längre version

Omfattande version med en mängd tillägg och infall. För nördar!

Se även Samtalskonst enligt Irvin D. Yalom nedan. Dynamit!

Filmtips för psykiatriker och andra som jobbar med människor - några personliga favoriter på TED, YouTube SVT play och UR.

Jag vill här tipsa om några i mina ögon hör- och sevärda föreläsningar. Ambitionen är att filmerna ska ha någon form av psykiatrisk/psykologisk relevans, eller så ska de vara av potentiellt värde för tittaren i egenskap av medarbetare, läkare eller människa UNS (sistnämnda syfte vidgar fältet avsevärt). Videosarna på TED kan nås även via YouTube. De är lättare att spara strukturerat där, men man får plikta med reklaminslag. Jag har försökt att grovt sortera föreläsningarna till olika ämnesområden, men många av dem rör sig obehindrat mellan dessa så ta indelningsförsöket med en nypa salt. Lycka, kärlek, stresshantering, relationer, självkänsla, arbetsglädje och en hel del annat har som alla vet en benägenhet att hänga ihop på de mest intrikata vis. Fler föreläsningar kommer att läggas till i en uppdaterad version efter nyår. Kursiverad text = mina kommentarer alternativt citat från föredraget. Kunde inte avhålla mig från en och annan kommentar😊. Länkarna är klickbara (Ctrl-klicka för att följa länken) och ändrar därefter färg från blått till vinrött så man kan enkelt se vilka filmer man redan tittat på.


Psykiatri för icke psykiatriker, maj-juni 2018

Psykiatri för icke psykiatriker, juni 2018, kortare version

103 sidor dessvärre, dvs ca 600 bilder. Det går inte att göra det kortare kan jag berätta efter tjugo års försökande.

Psykiatri för icke psykiatriker, juni 2018, längre version

229 sidor, 1499 bilder. På två dagar. Plus ett tjugotal videos. Blir till att prata fort.

Psykiatri för icke psykiatriker, nov - dec 2017

Psykiatri för icke psykiatriker, december 2017, kortare version

Vissa smärre omflyttningar av några bilder i novembermaterialet, annars samma material. Inga nya bilder har tillkommit, så du reder dig utmärkt med någon av filerna nedan om du redan skrivit ut den.

Psykiatri för icke psykiatriker, november 2017

Det fullständiga materialet. Kan betraktas som en kursbok på 200 sidor för den ambitiöse. En kortare variant av denna bildsamling hittar du härinunder, med fokus på just de bilder jag tror mig komma att visa under kursen. Mer material hittar du i materialet från tidigare kurser längre ner på denna flik.

Psykiatri för icke psykiatriker, maj 2017

Psykiatri för icke psykiatriker, 30-31 maj 2017

Uppdaterad inledning, de första 107 bilderna. I övrigt gäller filerna nedan från förra veckans kurs.

Psykiatri för icke psykiatriker, 23-24 maj 2017

Det fullständiga bildmaterialet. Man borde inte åka tåg tre timmar innan man ska föreläsa. Hade föreläsningen varit i Stockholm hade detta inte hänt!

Psykiatri för icke psykiatriker, 23-24 maj 2017, visade bilder första dagen

Det blev ju litet många bilder i filen ovan, så har har jag sorterat ut de bilder jag faktiskt visade. Storbildsformat, dvs en bild per sida.

Psykiatri för icke psykiatriker, 23-24 maj 2017, visade bilder första dagen

Samma bilder som i filen ovan, dvs bilderna från första dagen. Här med sex bilder per sida.

Psykiatri för icke psykiatriker, 23-24 maj 2017, visade bilder andra dagen

Här stora bilder, 176 stycken för att vara exakt. M a o har jag visat 183 + 179 bilder dessa två dagar - inte illa alls om man betänker att jag även visat ett tiotal filmer och dessutom samtidigt babblat oavbrutet:)

Psykiatri för icke psykiatriker, 23-24 maj 2017, visade bilder andra dagen

Samma bilder som i filen ovan, dvs bilderna från andra dagen. Här med sex bilder per sida.

Samtalstips från Terapins gåva

Denna lathund har jag plitat ihop för den som vill få stöd i att bli en riktigt god samtalare. Prata inte om struntsaker med dina medarbetare - prata om sådant som är viktigt för oss alla, som livet, kärleken, meningen, sorgen, barnen och döden. Obligatorisk läsning för alla deltagare:-)

Psykiatri för tandsköterskor, december 2014

Kurs i psykiatri för tandsköterskor, december 2014

Alltså, det blir ju samma psykiatri som för alla andra. Men att gå till tandläkaren är verkligen inget vidare, så det är lätt att förstå att det kan plocka fram det sämsta ur patienterna ibland. "Sämst när det gäller" är säkert något som stämmer bra in på många av oss som försöker hanka oss fram utan att ha gått Willie Railos kurs i att prestera på topp när man idrottar.


Fast själv har jag numera en fantastisk tandläkare. Vars namn jag inte tänker avslöja här, han är tillräckligt svår att få tid hos redan som det är.

Psykiatri för undersköterskor, december 2014

Kurs i psykiatri för undersköterskor, november 2014

Jag minns inga detaljer, men har svårt att tro att denna kurs kan skilja sig särskilt mycket från den ovan. Om jag hade funkat som man ska borde kursen ovan varit mycket kortare eftersom jag där då hade plockat bort alla de bilder jag inte hann med på denna kurs, men att lära av erfarenheten är inte min grej.

Psykiatri för icke psykiatriker, april 2016

Psykiatri för icke psykiatriker 26-27 april 2016

Märkligt. Jag ska ge denna kurs i någon version för säkert femtionde gången. Öppnar datorn dagen innan för att kolla vilken fil det är jag ska ha, tittar förundrat på bilderna och undrar vad detta är för skräp. Bilderna ligger helt utan logisk ordning, kaotisk struktur. Bara att flytta runt och göra om alltihopa. Kursarrangören har redan fixat till en kurspärm med de obrukbara bilderna, som till råga på allt råkat bli en äldre bildsamling än den jag reviderat här, så den är dubblet körd. Här har du alltså rätt version, en förklaring och en ursäkt.

Psykiatri för icke psykiatriker 26-27 april 2016, en bild per sida

Samma fil som ovan, men en bild per sida. T ex för den som vill kunna skriva ut någon viss bild. Tänk så mycket spännande vi inte hann prata om på kursen!

Psykiatri för icke psykiatriker, 2015

Psykiatri för icke psykiatriker 24-25 nov 2015

Se kommentar nedan om samma kurs förra veckan. Nu har jag hunnit gå igenom materialet riktigt ordentligt och avlägsnar mig alltmer från kurskompendiet jag lämnade in. Irriterande naturligtvis, men här är i alla fall bilderna.

Psykiatri för icke psykiatriker 24-25 nov 2015

Samma bilder som ovan, men en bild per sida. Om man vill skriva ut vissa bilder i helbildsformat.

Psykiatri för icke psykiatriker 17-18 nov 2015

Uppdatering av katastrofal föregångare:-)

Psykiatri för icke psykiatriker, april 2017

Psykiatri för icke psykiatriker, 4-5 april 2017

Det fullständiga bildmaterialet.

Psykiatri för icke psykiatriker, 4-5 april 2017, miniversion

Reducerad bidlsamling, ca 1/3 av huvudmaterialet, avsett att täcka det viktigaste. För övriga filer vänligen se tidigare kursfoldrar nedan samt här.

Psykiatri för icke psykiatriker, oktober 2016

Här ligger en del av filerna från veckans kurs. Resten hittar du i rutan Psykiatri för beslutsfattare, Blendow Institute 15-16 mars 2016, till höger en bit ner.

Psykiatri för icke psykiatriker 18-19 oktober 2016

Samma material som vid vårens kurs. Kan inte ändra varje kurs.

Psykiatri för icke psykiatriker 18-19 okt 2016, en bild per sida

Samma fil som ovan, men en bild per sida. T ex för den som vill kunna skriva ut någon viss bild. Tänk så mycket spännande vi inte hann prata om på kursen!

Samtalstips från Terapins gåva

Denna lathund har jag plitat ihop för den som vill få stöd i att bli en riktigt god samtalare. Prata inte om struntsaker med dina medarbetare - prata om sådant som är viktigt för oss alla, som livet, kärleken, meningen, sorgen, barnen och döden. Obligatorisk läsning för alla deltagare:-)

Bemötande av patient med EIPS

"Borderlinepatienter"... Ständigt missförstådda, ankagade för att manipulera, uppmanade att skärpa sig osv. Först ett massivt lidande, och på det en psykiatri som inte förstår dem. Så kom till sist Nationella självskadeprojektet, och med det upprättelsen. Äntligen har någon skrivit något vettigt i ämnet. Frågan är vem som ska framföra en uppriktig ursäkt?

Att hjälpa missnöjda, stressade och problematiska medmänniskor

Kartorna och integriteten än en gång... men det funkar!