BG institute

Om materialet på denna flik


Varje organisation har fått var sin egen underflik till den övergripande fliken "Kursmaterial", och förhoppningsvis har du nu hittat till just din utbildning nedan. Vissa dokument används i många utbildningar och har då även placerats direkt på huvudfliken "Kursmaterial", sorterade i ett par övergripande ämnesområden. Därtill har jag här samlat ett antal utbildningar, innan de blev så många att jag nödgades ävergå till separata flikar för var organisation.



Ett gemensamt drag för samtliga presentationer är att de avspeglar mina svårigheter att ta till mig hur litet man faktiskt hinner säga på ett par timmar eller ens på ett par dagar. Många presentationer innehåller över tusen bilder varav jag kanske hinner prata om ett par dussin. Jag har tröstat mig med att somliga kursdeltagare nog kan vilja ta del av ett större material inom de områden de är särskilt intresserade av. Men det finns ytterligare en anledning till det omfattande materialet - trots samma kursbeskrivning har deltagarna olika förkunskaper, behov och önskemål om vad jag ska ta upp. Det digra materialet gör det möjligt för mig att improvisera under föreläsningens gång, vilket ger en mer flexibel utbildning till priset av att både deltagarna och jag själv ibland behöver bläddra litet i materialet.

Tänk så litet man behöver läsa när man är en glad kamel! Eller  är jag en dromedar (inte ens det behöver jag veta)?

Hantera och förebygga stressrelaterad ohälsa på arbetsplatsen, 2/5 2023

Presentationsbilderna finner du här


Jag har inte hunnit tanka in några fler filer här utan har lagt dem i tre foldrar på min Google Drive. Blippa på länkarna nedan så kommer du till filerna. Maila mig om du inte hittar vad du söker.


https://drive.google.com/drive/folders/1ykCCuYVlT4MhvVX1X1V7PfkbxdoFHiXc?usp=share_link


https://drive.google.com/drive/folders/1j5BV9tzGxjFWzuXQqenbKzjkeRhtMBUJ?usp=share_link


https://drive.google.com/drive/folders/1eOKv6LRetDOaw7-RXQxM7te1_Y6NUtUm?usp=share_link

Psykiatri för beslutsfattare, december 2022

Här har jag lagt in några nya filer för årets kurs. Dessa och ett dussin ytterligare filer hittar du på Google Drive:


https://drive.google.com/drive/folders/18dluTM0wBbq9hoKI8Mzxu_f42zhrkFIu?usp=share_link


Därutöver finns på denna hemsida och även specifikt på denna flik absurt många filer som kan vara av värde för dig som möter människor i ditt arbete (förhoppningsvis alla), bara att botanisera fritt. Om du saknar något så skicka ett mail!

IF Metall 18 januari 2022

Dagens schema (om det vill sig väl)


Presentationsbilderna, omfattande

Psykiatrin, stressen, de besvärliga, de missnöjda, en bra arbetsplats, allt på en dag... är det ens lönt att börja?

Presentationsbilderna, ännu fler

Man samlar på sig under trettio år i psykiatrin... En fascinerande värld sannerligen.

Krishantering - att hantera kriser på arbetsplatsen, september 2020


Filerna nedan är nya eller uppdaterade i förhållande till den kurspärm ni alla fått digitalt eller i pappersform. Senare i veckan kommer jag här även att lägga in de filer ni redan fått.


Som framgår är flera av dokumenten informationsblad med klickbara länkar för att man snabbt ska kunna ta sig fram. Jag har även lagt in rikligt med förslag på bra läs- och filmtips för den intresserade.

Schema för dagen

Jag hade inte förstått att de flesta deltagarna skulle delta digitalt per videosändning och hade därför förberett en del grupparbeten som nu sprack. Undervisning utan att kunna följa studenternas reaktioner live är inte undervisning i mina (gamla och konservativa) ögon. 

Kursbeskrivning

Vad kursen handlar om.

Presentationsbilderna, dagens urval

Uppdaterad version jämfört med de bilder som mailats ut, sorry. Men man kan inte låta bli att arbeta med en kurs sista veckan, det är ju då det mesta sker.

Presentationsbilderna, alla bilderna

Bilderna ovan plus en hel del ytterligare bilder. Något för många får jag hålla med om, men att välja och begränsa är inte min bästa gren.

Instanser för information, råd och stöd vid kris

Mer specifika förslag för krisdrabbade och de som vill hjälpa dem till rätt hjälp.


Informationsvägar och sökvägar när man inte mår bra

För "allmän" psykisk ohälsa, där förstås även den i kris kan försöka få hjälp.

Videoförslag om kris och trauma

Många timmars god infotainment väntar:)

Här med viss (okay, ibland något långsökt) koppling till kris och trauma.

Filmtips för psykiatriker

Fler kul filmer, här utan specifik koppling till just kris. 

Checklista, krishantering på arbetsplatsen

Ingen har tid att höra särskilt mycket om bakgrunden längre, man vill bara att någon talar om hur man ska göra. Nåväl, voilá.

Krisstöd vid extrem stress

Bra dokument för hjälpare, coronaanpassat.

Information och vägledning för krisstöd

Det finns en mängd bra dokument inom området, dertta är bara ett av många exempel. Se mina sammanställningar ovan för fler förslag.

Så kan du som vårdgivare bemöta oro

Kort information från Regionalt kunskapscentrum, kris- och katastrofcentrum.


Till dig som varit med om en allvarlig händelse

En av många bra skrifter på internet för drabbade. Se fler tips/länkar i min skrift Instanser för information, råd och stöd vid kris ovan.


Översikt, några vanliga varianter av kris

Många sorters kris man kan hamna i...

Tankar om psykiatri och möten

Mycket personliga tankar, inte okontroversiella, kan säkert uppröra en och annan läsare. Enklaste sättet att inte uppröra någon är förstås att inget skriva, men så vill jag inte leva mitt liv.



Att leva ett medvetet liv

Vad gör detta här? En kris kan bli startskottet för kloka förändringar i hur man lever sitt liv, "post-traumatic growth". Förändringarna bör helst ha någon sorts koppling till mina värderingar/övertygelser och mål i livet, så här är några tankar om hur man kan kasta ut rätt saker ur sitt liv.



Vad utmärker en bra psykoterapi?

En bra terapeut, huvudsakligen. Och en patient som vill något. Man trivs ihop och är överens om vart man ska. Här får du mer kött på benen.



Frågor om suicidal intention

Praktiskt att snabbt kunna ta reda på om den man pratar med är nära att ta livet av sig. Kan mycket väl komma att rädda någons liv en vacker dag. Jättefiffigt, faktiskt.



De vanligaste psykiatriska diagnoserna på två A4

Hör till en god allmänbildning, faktiskt.



Några av de vanligaste tillstånden

Blad med en kort översikt. Poängen är att om man ska hjälpa människor i kris kan det vara värdefullt att känna igen de som har eller utvecklar en allvarligare psykiatrisk problematik för att slussa dem till rätt (medicinska) instans.



Diagnosmix

Det finns de som har en (1) diagnos. Och de som inte har det...



Rättshaverism

En sammanfattning av grunderna. Högaktuellt ämne i krissammanhang - kan både uppstå till följd av en motgång/kris och skapa svåra kriser för chefen och hela organisationen. Bitterhet är ett gift - "don´t go there!" som Caroline Myss säger i sitt fantastiska TED-talk.



Liten lathund för chefen

Det ska faen vara chef med tanke på allt man mellan varven tvingas utstå och tugga i sig. Närmast en altruistisk handling när det är som sämst. Motvikten är förstås att det ändå ger en smula makt att göra gott för sina medarbetare då och då. Det finns i mina ögon en stor övertro på chefskursers möjlighet att påverka kassa chefer. Det handlar om självkännedom och människosyn, och det är inget man lär sig på en kurs. Riktlinjerna för en hyggligt bra chef går in på en halv A4, så den har jag roat mig med att skriva här. Kompletterar man med att fråga envar medarbetare vad just hen därtill behöver så har man där sin chefsinstruktion på ett enda blad. Det som verkligen behövs därutöver är en organisation som stödjer och ger de resurser chefen behöver för att kunna göra ett bra jobb, och där brister det inte så sällan. Man kan inte göra ett bra jobb i ett kasst system.



Organisationens möjligheter när medarbetaren hamnar i kris eller ställer till det för sig

En medarbetare i kris behöver mycket mer än den som mår bra, så här har arbetsgivaren en gyllene möjlighet att göra en mycket större insättning än under mer ordinära omständigheter. Lojalitet är inget organisationen kan kräva, det är något man får som tack för att man tar väl hand om medarbetaren. Någon måste börja, och den kloka chefen ser till att ta den bollen.



Thomas Lundqvist om mellanchefens komplexa roll

Jag deltog vid en kurs med Thomas för ett par år sedan. Kompetent föreläsare, underhållande och matnyttigt på samma gång. Det ska som bekant faen vara chef, men för den som nu ändå är det har jag sammanfattat några av Thomas tankar här. Visst fokus på psykologisk trygghet ("psycholocical safety") på arbetsplatsen.

Jörgen Oom om att ta ansvar för sig själv på arbetsplatsen

Högst underhållande föreläsare jag hade förmånen att höra för några år sedan. Gnällspikar, ta er i kragen!

Christina Stielli om livet, jobbet och det egna ansvaret

Det finns många kloka och underhållande föreläsare i vårt land! Man skulle kunna höra spännande tillställningar varenda dag om man inte råkade ha hem och jobb.

Psykiatri för beslutsfattare, 14-15 januari 2020


Presentationen i PDF-format

De bilder jag visar hämtar jag härifrån. Här finns också en hel massa bilder som jag inte kommer att hinna visa (exakt vilka jag kommer att visa vet jag aldrig i förväg).

Presentationen i PDF-format, hela klabbet

Här är alla bilderna, även de jag vet att jag inte kommer att hinna visa. Jag tappade i någon mån kontrollen över bilderna, så det är en del dubbletter här och var. Vilket inte bekymrar mig så mycket, det påstås att vi bara minns någon procent av vad vi läser så repetition är alltid rätt. Avsätt ett par dagar för att gå igenom materialet och boostra kursdagarna så kommer du att vara väl rustad för vad (vem) du än möter. On top, som det heter:)

Välkomstbrev

Professionell nytta, privat glädje och kul under tiden - varför sikta lägre?

Agenda

På ett ungefär...

Kort om denna kurs

En A4 om vad du anmält dig till och vad det ska vara bra för.

Sökvägar och informationskällor

Vart vänder man sig för att få hjälp? Svar finner du här.

Lästips

Många fina böcker här. Fråga mig gärna om du vill ha ett riktat förslag utifrån just ditt behov.

Filmtips för psykiatriker 2.0

Främst TED-talks. Med klickbara länkar, superenkelt. När zappandet bland TV-kanalerna kört fast. Du behöver aldrig ha tråkigt igen!

Psykiatri, meningsfulla möten och ett gott liv

Man kommer aldrig undan frågan om vad allt ska vara bra för, egentligen. Som Jordan B Peterson säger: Det gäller att hitta så mycket mening att det uppväger smärtan och gör lidandet värt att uthärda (försök få en ordinär tonåring att förstå detta:))

Några av de vanligaste tillstånden

Förteckning över de allra vanligaste tillstånden, just de tillstånd som denna kurs tar upp.

Psykiatriska diagnoser på två A4

Minikurs på två sidor. Om samtliga medborgare kände till åtminstone detta lilla vore mycket vunnet.

Diagnosmix

Många har inte ett renodlat tillstånd utan litet av varje. Vilket rör till det både för vårdgivarens förmåga att förstå vad hen har framför sig och vid tillämpandet av vårdprogram och vårdprocesser.

Evolutionärt perspektiv på psykiatriska tillstånd

Det är ingen slump att vi kan bli sjuka, och temporärt illabefinnande fyller ofta en funktion.

Att identifiera psykisk ohälsa

En informationstät vägledning i att identifiera psykisk ohälsa på arbetsplatsen eller, ännu hellre, redan vid rekryteringen. Samt något om vad som funkar på en arbetsplats och vad som inte gör det.

Svårt att utesluta psykiatriska sjukdomar

Även en erfaren psykiater missar ibland. Här får du veta varför.

DSM-5 självskattning

Ett antal enkla frågor för att ge en ledtråd i diagnostiken när någon mår dåligt.

Frågor om hur du mår

Egenhändigt hopknåpat frågebatteri för att screena för de vanligaste psykiska sjukdomarna. Helt ovetenskapligt framtaget, men enligt min mening ändå användbart så det får vara kvar tills någon övertygar mig om motsatsen.

Några vägar för att hålla folk på banan

Inga vägar fungerar i alla lägar. Vem har du att göra med, och varför är det problem? Fört när du har bilden klar för dig kan du göra något vettigt åt saken. Alla verkar vilja bli sedda av så många som möjligt så ofta som möjligt nuförtiden, men ska du kunna leda andra effektivt måste du framförallt se.

Några anledningar till att en människa är "besvärlig"

Tål att funderas över innan man bestämmer sig för att det är den misshagliga personen som bär hela skulden. Man måste veta vilken sorts besvärlighet man har framför sig innan man försöker göra något åt den. "Motivation" löser inte alla problem.

Fel på individ eller grupp

En av de svårare men samtidigt viktigaste frågorna: I vilken mån handlar de föreliggande problemen om en viss individ, och i vilken mån är det snarare något fel med systemet /organisationen där vederbörande arbetar? Somliga organisationer är så ruttna att alla medarbetare blir "besvärliga" där. 

Integritet eller anpassning?

Den avgörande frågan: Vem ska jag arbeta med, när, hur mycket, varför? Två säkra vägar till helvetet:

  1. Samarbeta med alla om allt
  2. Vägra samarbeta med någon om något

Delaktighet och psykopedagogik

Utbilda dina patienter - alla vinner på det. Den som inget vet kan inte vara delaktig.

Samtalstips från Irvin D. Yalom

Samtalskonst i den högre skolan. Tekniker och metoder må ha en plats ibland, men framförallt vill en lidande människa möta någon som kan och vågar prata på riktigt - om livet, döden, meningen, kärleken, lidandet... Allt du någonsin hört, läst, tänkt och varit med om ska in i smältdegen varifrån du "kommer", så att den andre känner att hos dig finns något att hämta.

Stödjande förhållningssätt

Litet grunder. Viktigast i samtalet är förmåga till närvaro, inte metoder. För hur du än gör så kommer det ändå att gå snett ibland, och då vill det till att du håller dig närvarande i samtalet, med ett ständigt öra mot processen, så att du snabbt uppmärksammar när det går snett och byter kurs. Din främste läromästare är den du pratar med och hen kan lära dig vad du behöver veta om du bara lyssnar uppmärksamhet.

Att hjälpa en medmänniska i kris

Jätteanvändbar förmåga för oss alla, eftersom alla våra vänner och anhöriga hamnar i kris förr eller senare. Liksom f ö vi själva. Livet är som bekant en vandring från kris till kris, och därför är det bra att kunna stötta både andra och sig själv! 

Frågor om suicidal intention

Vore det inte praktiskt att på ett par minuter kunna ta reda på om en medmänniska som har det svårt är nära att ta sitt liv? Det kan du! 

Att samtala med en medarbetare som inte mår bra

Man kan faktiskt ställa till det om man är tillräckligt oskicklig. Människor är sköra, och människor som mår dåligt är ännu skörare. 

Att samtala med en medarbetare som är sjukskriven

Viktigast är att du gör det, men en smula kunskaper är som vanligt inte fel.

Vad utmärker en bra psykoterapi?

Det finns faktiskt en hel del forskning om detta, även om full enighet inte råder. Här är en kort sammanfattning. Psykoterapi handlar om att flytta en annan människa en liten bit i något avsende (känsla, tanke, handling), och vissa förhållningssätt fungerar helt enkelt bättre än andra. Och det är ju roligare att lyckas med det man håller på med än att inte göra det.

Att samtala med den som är stressad, upprörd eller förbannad

Det krävs minst en "vuxen i rummet" (för att tala med våra politiker) och är det inte patienten så återstår bara du själv.

Emotionellt instabilt personlighetssyndrom i ett nötskal

Inte kul att lida av som framgår. De drabbade förtjänar all medkänsla och allt medlidande vi kan uppbåda. Det kunde ha varit jag!

Bemötande av människor som är emotionellt instabila

Den som lider av emotionell instabilitet har det tillräckligt j-t även utan ytterligare påfrestningar i form av okunniga vårdarbetare som någon förståsigpåare med taskig empatisk förmåga satt en massa griller i huvudet på. De drabbade har ett lidande, som de inte rår för, och de gör så gott de kan!

Narcissism i ett nötskal

Här kan det vara litet svårare att uppbåda en rimlig dos medlidande, men inte heller dessa har valt sitt predikament. Om i stort alla stora tänkare som hittills levt har rätt i vad de unisont framhäver som det viktigaste för en människas livskvalitet - att glömma sig själv för att gå upp i något större - så är de alltför narcissistsikt lagda människorna illa ute. Vilket är precis vad de är; ensamma och lidande, utan en susning om vad deras eländiga tillstånd beror på och därmed också utan en chans att ta sig ur sitt helvete. Med självupptagenhet bygger man som bekant sitt fängelse.

Några vanliga autistiska drag

Många har lättare autistiska drag utan att för den sakens skull uppfylla kriterierna för autism. Det väsentligaste är förstås inte att ställa diagnos utan att förstå den man har med att göra, och här har jag listat några saker man kan ha i bakhuvudet.

MADRS-S depressionsskattning

Här kan du enkelt ta reda på hur deprimerad du själv eller någon du vill hjälpa är. Mycket bra att veta, eftersom den med depression inte far väl av överkrav och istället bör rådas kontakta sjukvården. Själv är inte alltid bästa dräng.

MADRS-S depressionsskattning, tolkningsguide

Vägledning i tolkandet av resultatet på ovanstående test.

HADS, Hospital Anxiety and Depression Scale

14 frågor om grad av ångest och depression.

HADS, Hospital Anxiety and Depression Scale

Hjälp att tolka resultatet av testet.

KEDS, Karolinskas Exhaustion Disorder Scale

Jättebra instrument för att ta reda på hur pass långt på vägen mot manifest utmattning någon kommit. Väl där är vägen tillbaka ingen dans på rosor, så förebygg!

AUDIT

Ett antal frågor om dina dryckesvanor. Droger (inklusive alkohol) och psykisk ohälsa är en notoriskt dålig kombination. Om du mår dåligt har du helt enkelt inte råd att även belasta systemet med alkohol. Kan du inte låta bli på egen hand så sök hjälp.

Psykiatri för beslutsfattare, 22-23 januari 2019


Presentationen i PDF-format

De bilder jag visar (vilka det blir vet jag aldrig i förväg) samt en hel massa bilder som jag inte hann visa.

Välkomstbrev

Professionell nytta, privat glädje och kul under tiden - varför sikta lägre?

Agenda

På ett ungefär, alltså...

Sökvägar och informationskällor

Hur får man hjälp, typ.

Min egen syn på psykiatri, möten och ett gott liv

Man kommer aldrig undan frågan om vad allt ska vara bra för, egentligen. Som Jordan B Peterson säger: Det gäller att hitta så mycket mening att det uppväger smärtan och gör lidandet värt att uthärda (försök få en ordinär tonåring att förstå det påståendet!)

Lästips

Många fina böcker här. Fråga mig gärna om du vill ha ett riktat förslag utifrån just ditt behov.

Filmtips för psykiatriker 2.0

Främst TED-talks. Med klickbara länkar, superenkelt. Du behöver aldrig ha tråkigt igen!

Evolutionärt perspektiv på psykiatriska tillstånd

Det är ingen slump att vi kan bli sjuka, och måttligt illabefinnande fyller ofta en funktion.

Integritet eller anpassning?

Den avgörande frågan: Vem ska jag arbeta med, när, hur mycket, varför? Två säkra vägar till helvetet:

  1. Samarbeta med alla om allt
  2. Vägra samarbeta med någon om något

Några anledningar till att en människa är besvärlig

Man måste veta vilken sorts besvärlighet man har framför sig innan man försöker göra något åt den. "Motivation" löser inte alla problem.

Psykiatri för beslutsfattare, 23-24 mars 2017


Denna kurs var tänkt att bli en exakt upprepning av förra årets kurs, som jag då omarbetade rejält, se rutan direkt under denna. Så Blendow skickade den kursen på nytryck. Sedan fick jag ett ryck i helgen och gav mig på kursen igen, vilket jag naturligtvis inte skulle ha gjort. Kursmaterialet blev förvisso ett snäpp bättre, men dokumentationen rörde till sig ytterligare från en redan låg nivå rent ordningsmässigt. Så nu lägger jag in de uppdaterade filerna i denna ruta, övriga filer från föregående års kurs hittar du i gula fältet härinunder. Jag vet, jag borde inte ge kurser, eller åtminstone inte få ha med kursmaterialet att göra.

Introduktion, allmänt om psykisk hälsa, uppdaterade föreläsningsbilder 2017

2016 års introduktionsbilder, uppdaterade till 2017 års modell. Bilderna i kurspärmen är alltså inte uppdaterade till denna version, men du får de nya bilderna i separat pappersfil.

2017 års bilder, bara de nytillkomna

Dessa bilder finns inarbetade i den större filen ovan. De ligger separat här för dig som redan printat ut 2016 års bilder och bara vill komplettera. Du som går 2017 års kurs får dem även i pappersform.

Bemötande av patienter med emotionellt instabil personlighetsproblematik

Komplement till 2016 års bilder om personlighetsstörning. Har mycket som talar för sig även vid "bemötande" av alla andra medmänniskor..

Lästips mars 2017

Uppdaterad version.

Psykiatri för beslutsfattare 15-16 mars 2016

Här är ett exempel på hur en kurspärm kan se ut, i detta fallet för en grundkurs i psykiatri. Den fysiska pärmen är sorterad i flikar.

Hantera och förebygga stressrelaterad ohälsa på arbetsplatsen, oktober 2017

Uppdaterad version av förra årets kurs, se ljusblåa rutan nedanför denna gröna. En del nytt har tillkommit, men annat finns bara i förra årets material så det kan löna sig att rota i båda kurserna. Därtill finns materialet från en mer renodlad AFS 2015:4-kurs nedanför förra stresskursen, dvs två rutor ned. Bara att sätta igång alltså.

Hantera och förebygga stressrelaterad ohälsa på arbetsplatsen, Göteborg 10 okt 2017

Försök till nedbantning av materialet, med betoning på "försök".

Hantera och förebygga stressrelaterad ohälsa på arbetsplatsen, kurspärmsversionen

Du som vill ha mer bilder än denna sammanfattning rekommenderas ta del av den utökade filen nedan eller rota i Båstadfilerna.

Hantera och förebygga stressrelaterad ohälsa på arbetsplatsen, urspårad version

Föresatsen var benhård denna gång: inte en ändring skulle det bli efter det att jag lämnat in materialet ovan till Blendow för tryck, eftersom alla brukar bli sura för att jag visar andra bilder än de de fått i sin kurspärm. Men att inte göra något åt sin kurs på tre veckor är inte lätt för sådana som mig, så dagen innan brast det och här är resultatet. 170 sidor gånger sex bilder ska jag alltså gå igenom i morgon. Utmaning heter det visst numera - på min tid kallade man det något annat. "Tidsoptimism" låter rätt. Obotlig sådan i mitt fall.

Agenda för dagen

Tja... det brukar aldrig bli som man tänkt sig. "Vill du få Gud att skratta, så berätta om dina framtidsplaner" (okänd källa). Å andra sidan, på något sätt kommer det att bli.

Att leda med arbetsglädje

Underutnyttjad ledningsfilosofi enligt min erfarenhet.

Liten lathund för chefer

Ett urklipp från filen nedan. Jag är av den meningen att allt väsentligt om ledarskap ryms på en halv A4 och tog mig för att skriva detta halva blad för att bevisa min tes. Det stämde, så länge jag höll mig till mina fyra viktigaste punkter - behandla dina medarbetare väl i alla väder, ljug och bullshita aldrig (det tar tio sekunder att rasera det förtroende som är din viktigaste tillgång och som tagit tio år att bygga upp), gör allt du kan för att bevilja alla önskade ledigheter och tro inte på allt dumt du hör om ledarskap; låter det dumt så är det förmodligen det. Och när jag ändå är inne på det så... ja, ungefär här spårade det snabbt ur med ytterligare 22 punkter varvid A4-konceptet föll. Men listan är ändock jättemycket kortare än motsvarande lista över alla saker man lämpligen låter bli som chef.

Introduktion och sammanfattning av kursen

Om man inte har lust att titta igenom de 170x6 bilderna litet högre upp så kan detta vara ett alternativ. Vanlig text är ett utmärkt alternativ, om man inte har dyslexi vill säga.

Här nedan har jag samlat ett par nyckeldokument om implementeringen av Arbetsmiljölagen, AFS 2001:1 och AFS 2015:4, bl a ett praktiskt körschema för den som bara vill tuta och köra.

Kursbeskrivning AFS 2015:4

Detta är alltså implementeringskursen och inte dagens stresskurs. Här är det mer fokus på föreskriften än i den kurs jag lägger ut i denna gröna ruta.

Checklista, SAM med fokus på OSA

Rejält körschema för hela klabbet. Bara att sätta igång!

AFS 2015:4 i praktiken

Vad står det egentligen i föreskriften att man ska göra? Svar här!

AFS 2001:1 vs AFS 2015:4

Här har jag infogat nya AFS:en i den gamla. Behövs färgskrivare och A3-format för att vara användbar, men då är den å andra sidan mycket intressant tycker författaren. Det finns faktiskt ett företag som vill köpa rättigheten till denna sammanställning:)

Den kortaste lathunden

Om föregående alster knäcker en kan man tillgripa denna starkt avkortade variant i stället. Allt känns lättare då!

Mål för vår organisatoriska och sociala arbetsmiljö

Ett sådant här alster måste man ha enligt föreskriften. Jag plankade kraven i AFS 2015:4 rakt av och la in här. Bara att tanka ner härifrån och använda på hemmaplan.

Nu följer ett betydande antal nyckelfiler från presentationerna högst upp. Bilderna i dessa är ju rätt små (blir så när man har sex bilder per sida), så här har jag lagt upp en del av de viktigare bilderna med mycket och därför i det lilla formatet svårläst text.

Det blev en del länkar det där... Nu följer ett par alster om hur man kan stötta medarbetare i kris och hur man kan hantera kriser i organisationen. Eftersom krisreaktioner - reaktioner på motgångar, förluster, trauma, "kränkning" osv - är så vanligt är det viktigt att chefen och orgainsationen är kompetenta inom området. För egen del tycker jag att kris är ett närmast kroniskt och existentiellt grundat fenomen och livsvillkor, det är bara orsaken och intensiteten som varierar. "Life is tough, and then you die", typ. Och med åren förskjuts perspektivet alltmer från "positivt" tänkande hit och dit till hur man kan hantera den ständigt ökande strömmen av motgångar, smällar och förluster utan att helt duka under. "Den som lever tillräckligt länge får se varje seger förbytas i nederlag" ska Simone de Beavour ha sagt på ett ungefär. Det finns material från ett antal kurser om krishantering i en av rutorna här till höger; här nedan tar jag bara med tre små lathundar.

Till sist två instrument/hjälpmedel för att vid behov få en mer detaljerad bild av hur medarbetaren mår. Båda kan fyllas i av medarbetaren själv efter en kort förklaring om vad och varför. KEDS, Karolinska Exhaustion Disorder Scale, mäter grad av utmattning. MADRS-S, Montgomery Åsberg Depression Rating Scale, mäter grad av depression. Fler skattningsinstrument finns här.

Hantera och förebygga stressrelaterad ohälsa på arbetsplatsen, oktober 2016

Hantera och förebygga stressrelaterad ohälsa på arbetsplatsen

Utbildningsdag för Blendow Institute oktober 2016. Varför får man aldrig två veckor på sig så att man hinner prata klart, särskilt i ett så angeläget ämne som detta? Du som vill ha mer bilder än denna sammanfattning rekommenderas ta del av den digitala kurspårmen nedan eller rota i Båstadfilerna.

Några nyckeldokument till föreläsningen ovan, i A4-format

Somligt kan vara litet smått att läsa i föreläsningsmaterialet, så här har jag förstorat upp några av de viktigare sidorna.

Arbetsblad till föreläsningen ovan

Här har jag placerat ett antal arbetsblad för diskussioner och gemensamt arbete på arbetsplatsen. Inte mycket slår det man själv kommit fram till och enats om i gruppen. Bara att sätta igång.

En schysst arbetsplats på elva bilder

Tänker du inte läsa något annat så läs denna. Om svenska arbetsgivare hade  detta minimum av kunskaper och omsorg om sina arbetstagare skulle sjukskrivningsstatistiken inte se ut som den gör.

Arbetsglädje är bästa boten mot stress och stressrelaterad ohälsa

Ungefär vad det låter som. Om att leda med arbetsglädje och litet om stresshantering, emotionell intelligens, balansen mellan integritet och anpassning och... ja, det vanliga. Egentligen en kursbeskrivning till en veckas kurs för överambitiösa trainées i riskzonen för framtida haveri. Kursen blev aldrig av, mindre märkligt eftersom jag aldrig marknadsförde den. Synd, eftersom jag är fast övertygad om att detta program skulle öka avkastningen man får av sina trainées märkbart.

AFS 15:4

Nu är den här, sedan 31/3 2016! Efterlängtad, och ambitionen är det inget fel på. Varje arbetstagare borde läsa och lära vad arbetsgivaren är skyldig att ombesörja, så att man snabbt upptäcker när man blir lurad på sina rättigheter. Fast eftersom jag inte är jurist har jag ännu inte lyckats klura ut om arbetsgivarens skyldigheter verkligen också medför motsvarande rättigheter för arbetstagaren. Andra lagar inom närliggande områden har den märkliga egenheten att den enes skyldigheter av någon anledning inte är den andres rättigheter.

AFS 15:4 i praktiken, en lathund

Jag gick igenom föreskriften för att reda ut vad arbetsgivaren verkligen är skyldig att göra respektive vilka dokumentaionskrav som föreligger. Skyldigheterna är omfattande, men dokumentaionsskyldigheten är ytterst begränsad - förvånande med tanke på att Sverige annars är i full färd med att sänka det ena verksamhetsområdet efter det andra inom offentlig sektor med orimliga formaliakrav i brist på vilja/förmåga att skjuta till de resurser som egentligen vore enda sättet att lösa problemen.

KEDS, Karolinska Exhaustion Disorder Scale

18 poäng eller mer signalerar hög risk för att vara på väg mot utmattningssyndrom

Viktiga bilder från presentationen i A4-format:

Övriga filer från kurspärmen :

Fördjupningskurs i psykiatri, mars 2021

Här har jag lagt in nya filer för årets kurs. De filer som inte ändrats hittar du i foldern från maj 2019 nedan. Presentationsbildeerna är lätt uppdaterade jämfört med de ni fått via kursgivaren,

Presentationsbilderna, uppdaterade efter kursen

Jag hann i vanlig ordning arbeta om en del av materialet en smula under andra kursdagen. Här är den allra senaste versionen. 187 sidor, antagligen bara för nördar... Det finns mycket att säga!

Presentationsbilderna, dagens urval

Lätt uppdaterad version jämfört med de bilder som mailats ut, sorry. Men man kan inte låta bli att arbeta med en kurs sista veckan, det är ju då det mesta sker.

Rättshaverism

Utbrutna bilder, finns även i totalfilen ovan.

Rättshaverism i avsevärd sammanfattning

Det finns en hel massa bilder om detta i bildmaterialet. Här har jag i stolpform sammanfattat det viktigaste på sex textsidor. Inte jättespännande format kan jag hålla med om.

Video- och poddtips

Jättemycket roligt att botanisera i här, med fokus på besvärlighet och hantering av sådan!

Lästips

Bra böcker om allt möjligt.

Hantering av hotfull patient

Några tips till främst er som arbetar i vården.

Samtalstips från Irvin Yalom, uppdaterad

Om du vill kunna prata med alla om allt, läs denna! 


Informationskällor och sökvägar

Vart man kan vända sig för att försöka få hjälp i vårddjungeln. Inklusive var man kan hitta levande människor att prata med.


Fördjupningskurs i psykiatri, maj 2019

Fil 2-8 här nedan är nya eller uppdaterade i förhållande till den kurspärm ni alla fått digitalt eller i pappersform. Därefter följer de redan utdelade dokumenten för den som vill skriva ut kopior eller tanka ner dem till sin dator.


Under denna kurs finner du förra årets version och där kan du hitta väldigt många fler intressanta filer; jag har inte sett anledning att lägga in dem i årets kurs en gång till.

Presentationen i PDF-format

Dessa bilder är de som utgör presentationen i kurspärmen. Dock hann jag arbeta om en del därefter, f f a kom de första avsnitten att omarbetas en hel del så dessa har jag lagt som separat extrafil här inunder. För en komplett och utförlig fil med hela materialet bör man dock titta på filen under denna, dvs två filer ner. 390 sidor med sex bilder var, dvs ett omfattande material om att förstå sig på och hantera mellanmänsklig besvärlighet i dess olika yttringar.

Tilläggsbilder till filen ovan

Se ovan för förklaring. 

Hela presentationen

Se ovan för förklaring.

Kurssammanfattning i textformat

Egentligen mina egna stolpar för den inledande presentationen, men jag kom på att kanske även ni kan ha glädje av texten. Fem rätt lättlästa sidor, bildfritt...

Liten lathund för chefer

Liten, högst ofullständig och personligt färgad (som alltid).

Några tankar om en god arbetsmiljö

AFSAR mm på en dryg sida. Finns mer att tillgå i mina stresskurser längre ned på denna flik.

Fel på individ eller grupp?

Uppdaterad version från kurspärmen. Om chefen får detta om bakfoten är alla inblandade illa ute. Det finns ett tredje alternativ - fel på chefen.

Rättshaverism i avsevärd sammanfattning

Det finns en hel massa bilder om detta i bildmaterialet. Här har jag i stolpform sammanfattat det viktigaste på sex textsidor. Inte jättespännande format kan jag hålla med om.

Här nedan följer således de redan utdelade filerna, se ovan.

Filmtips för psykiatriker och andra som jobbar med människor - några personliga favoriter på TED, YouTube SVT play och UR.

Jag vill här tipsa om några i mina ögon hör- och sevärda föreläsningar. Ambitionen är att filmerna ska ha någon form av psykiatrisk/psykologisk relevans, eller så ska de vara av potentiellt värde för tittaren i egenskap av medarbetare, läkare eller människa UNS (sistnämnda syfte vidgar fältet avsevärt). Videosarna på TED kan nås även via YouTube. De är lättare att spara strukturerat där, men man får plikta med reklaminslag. Jag har försökt att grovt sortera föreläsningarna till olika ämnesområden, men många av dem rör sig obehindrat mellan dessa så ta indelningsförsöket med en nypa salt. Lycka, kärlek, stresshantering, relationer, självkänsla, arbetsglädje och en hel del annat har som alla vet en benägenhet att hänga ihop på de mest intrikata vis. Fler föreläsningar kommer att läggas till i en uppdaterad version efter nyår. Kursiverad text = mina kommentarer alternativt citat från föredraget. Kunde inte avhålla mig från en och annan kommentar😊. Länkarna är klickbara (Ctrl-klicka för att följa länken) och ändrar därefter färg från blått till vinrött så man kan enkelt se vilka filmer man redan tittat på.


Samtalstips från Irvin Yalom

Om du vill kunna prata med alla om allt, läs denna!


Fördjupningskurs i psykiatri, Januari 2018


Fokus på personlighetsrelaterad "besvärlighet" och kopplingen till onyanserade kartor, dysfunktionella förväntningar och stresshantering. Vi är alla besvärliga ibland så det gäller att titta noga på sig själv och den arbetsplats man tillhandahåller innan man bestämmer sig för att det är fel på just medarbetaren. I ett tillräckligt taskigt system kommer det inte att finnas några obesvärliga kvar!


Presentationer som visades första dagen


Presentationer som visades andra dagen


Kurspärmens filer

Presentationsbilderna, de ursprungliga

Dessa bilder fick ni i den fysiska respektive digitala kurspärmen innan ni började kursen. Och det var dessa jag hann arbeta om tills vi började. Men egentligen är dessa bilder en bra sammanfattning av alla de nyare filerna. Strängt taget är det dessa bilder som föregående kurs fick hålla till godo med, och de var trots allt ungefär lika nöjda med kursen då som ni verkar vara med den ni gick:-)



Presentationer som inte hann visas alls (de flesta)

Fördjupningskurs i psykiatri, oktober 2016

Fördjupningskurs i psykiatri, två dagar

Fokus på personlighetsrelaterad "besvärlighet". Som omväxling försöker jag lägga in bilderna innan jag ger kursen. Inlägges härmed kl 20:32 dagen före, så nu har jag någon timma på mig att skära bort 95 % av de 1227 bilderna som jag hittills inte förmått mig att ta bort. Några är dock dubbar som behövs i flera sammanhang. Ärligt talat så vet jag redan att jag inte kommer att lyckas välja bort några bilder, så det kommer som vanligt att bli till att improvisera under resans gång. Som sagt, något "har" jag, frågan är bara vad.

Till kursen hör även en del andra matnyttiga filer. De flesta av dem finns redan inlagda på diverse flikar på hemsidan, men eftersom inte ens jag själv längre hittar var saker ligger lägger jag in nya länkar till de viktigaste här nedan.

Rekrytera rätt, 2015

Rekryteringskurs, hela bildmaterialet

Okay, det spårar ur litet här och var. 1258 bilder på två dagar är i överkant. Det finns dock en eller annan bild som skulle kunna råka bidra till att avstävja en katastrofrekrytering, så om jag sysslade med rekrytering skulle jag ändå gå igenom det hela. Vilket jag förresten gör - men jag slipper läsa det eftersom det var jag som skrev. Här hittar du mycket mer om rekrytering!

Rekrytera rätt, kursbeskrivning

Bästa sättet att undvika personalproblem är som alla vet att inte anställa dem. Denna tvådagarskurs tar upp vad vi vill ha respektive undvika, samt hur man tar reda på den sökandes egenskaper innan det är för sent. Det finns ingen mirakelmetod, men man kan med goda kunskaper definitivt hyfsa oddsen. OBS att detta inte är en kurs i rekryteringens ABC; den handlar om hur man bedömer personlighet och motivation, samt om vikten av att skola in medarbetaren i organisationen innan en anställning görs.

Kurspärm, rekryteringskurs

Hur en kurs om rekrytering kan läggas upp när en psykiatriker får fria händer. Uppdraget som jag förstod det: upptäcka psykopater och andra fripassagerare innan det är för sent.

Lifesaver för rekryterare

Om du inte tänker gå på kurs så läs denna. Den är jättebra, jag har själv skrivit den:)

Stressrelaterad ohälsa och att leda med arbetsglädje, två dagar, november 2012

Schema, stressrelaterad ohälsa och arbetsglädje

Denna kurs var en utökning av en endagskurs om hållbart ledarskap, om jag minns det rätt. Grundtanken är att stress och utbrändhet handlar mer om vantrivsel på arbetet än om att man har för mycket att göra. Således här en kurs om arbetsglädje och vad organisationen och medarbetarna kan göra för att öka trivseln på arbetsplatsen. Vi sitter som bekant i samma båt. Ett är då säkert: Medarbetare som inte stortrivs på jobbet kommer aldrig att ge allt de har på jobbet, och den kloka arbetsgivaren tar konsekvenserna av denna insikt.

Stephen R Covey för ledare (återkommande)


Dessa seminariedagar har jag gett för chefer och ledare vid ett par tillfällen. Somligt material för tillfället på villovägar, läggs in här inom kort. Mer om Covey kan du läsa här - gör det!

Ledarskap enligt Stephen R. Covey 2011

Denna version är något mer fokuserad än den från 2010 nedan, men rätt urspårad den med. 697 bilder där jag på allvar börjar försöka koppla ihop Covey med en rad andra spännande tankar och tänkare. Jag ska försöka bryta ned dessa bildsamlingar i mindre moduler när jag har tid - mycket tid!

Ledarskap enligt Stephen Covey 2010

Denna samling bilder om ledarskap enligt Covey, och en hel massa annat, plockade jag ihop för fem år sedan inför en föreläsning. Otroliga 768 bilder som jag på något vis skulle hinna igenom på ett par timmar. Minns inte om jag ens hann börja på bilderna, man kan ju prata ledarskap även utan bilder.


Något måste rimligen den ha som företar sig något så märkligt som dessa enorma bildsamlingar, garanterat oanvändbara i ordinära undervisningssammanhang. Frågan är vad? Jag har mina aningar, grundade i vad som nog måste betraktas som ett starkt specialintresse för något relativt udda.

Ledarskap enligt Covey 2010, annan version

506 bilder, vilket är jättemycket mer lagom än samlingen ovan. Lika bra att säga som det är: anledningen till att här ligger ett halvdussin gigantiska Coveysamlingar är att jag helt tappat kontrollen över dem. De är olika då de tagits fram för olika utbildningar, vid olika tidpunkter, och med varierande andel Covey, men vilka skillnaderna är har jag delvis glömt. Men för den inbitne Coveyfreaken är det naturligtvis drömläge. Roligare än att klippa gräs på semestern!

Att hjälpa vid kris, juni 2016

Att hantera kriser, Blendow Institute, juni 2016

Enormt angeläget ämne, eftersom ingen av oss kommer undan att hjälpa medmänniskor i kris ibland, såväl på jobbet som privat. Folk är i mer eller mindre kris mest hela tiden, inte minst jag själv. Här får du veta det du behöver, och litet till. Ännu mer finns att läsa på krisfliken. Filen uppdaterad efter dagens kurs.

Att hantera kriser, Blendow Institute, juni 2016, A4

Samma bilder som i filen ovan, men här bara en bild per sida. Man får passa sig så man inte råkar skicka hela filen för utskrift - 703 A4-sidor i färg lär kosta en del.

Kurs i krishantering

Uppdaterad version sept 2015. Dessa bilder mår liksom de flesta andra av mina samlingar säkert bäst av mina fortlöpande kommentarer när man vill förstå dem. Somliga är nog rätt obegripliga för alla utom mig (eftersom jag själv gjort dem och dessutom har tillgång till mina kommentarer i anteckningsfältet). Men något får man säkert ut av dem även på egen hand, det finns dock 684 bilder att försöka med.

Kris och krishantering, preview inför kurs

Här fick åhörarna komma till en gratis för-föreläsning om att hjälpa människor i kris. Därav detta urval om 151 bilder (som hade räckt bra för den riktiga heldagskursen).

Kurs i krishantering

2014. Mycket information, inga kommentarer! Det vore praktiskt för mig själv och eventuella läsare om jag var mindre tvångsmässig och inte måste ta fram ett nytt material varje gång jag upprepar en kurs. Det finns sådana föreläsare, jag har själv stött på dem när jag arrangerat utbildningar. De har flera rubriker för sina föreläsningar men när de väl kommit igång visar det sig snabbt vara samma material men ny rubrik. Inget som i allmänhet gläjder åhörarna.

Kriskurs

Jättesvårt att sortera krisbilderna, för jag har gett många kriskurser och gjort om och gjort nya bilder huller om buller så nu är det kris även beträffande materialet. Krislösning: ge upp, lägg ut röran på nätet, glöm eländet och och gör något annat.

AFS 2015:4, Organisatorisk och social arbetsmiljö - hur du implementerar och upprätthåller föreskriften på arbetsplatsen, maj 2017

Denna kurs handlar om hur man kan implementera AFS 2015:4 på arbetsplatsen, med fokus på de mer tekniska aspekterna av hur man integrerar dessa föreskrifter i verksamhetens systematiska arbetsmiljöarbete. För "mjukvaran" kring hur man faktiskt kan jobba med sina medarbetare i vardagen rekommenderar jag att du kompletterar med kurskompisen Hantera och förebygga stressrelaterad ohälsa på arbetsplatsen här ovan.

Powerpointpresentationen i PDF-format

Denna fil tar upp de formella och tekniska aspekterna på föreskriften, men är nedlusad med insprängd "mjukvara" för att illustrera paragraferna. Den blev aningens omfattande, 189 sidor x 6 bilder för att vara exakt. Churchill visste vad han talade om: "Jag har icke haft tid att skriva kortare." Men jag ska försöka prata om paragraferna.

Kursbeskrivning

Huruvida kursen blir/blev så här är en annan femma:-)


Kursbeskrivning på Blendows hemsida, denna kurs

Att jämföras med kompiskursens beskrivning här nedan.


AFS i praktiken

Här började jag med att sammanfatta föreskriften och dess allmänna råd, mest för att se hur mycket skriftlig dokumentation som fordras. Inte mycket alls, visar det sig. Arbetsmiljölagen och föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:1, kräver desto mer.


AFS 2001:1 vs AFS 2015:4

Jag fortsatte därefter med att försöka göra ett schema för hur AFS 2015:4 hänger ihop med AFS 2001:1, och en del annat, och komma fram till en handlingsplan. Blev synnerligen omfattande och behöver skrivas ut i A3 för att gå att använda. Finns även som PDF här.


Lathund, en A4

Ovanstående sammanställning blev en så deprimerande historia i sin massiva omfattning att jag skrev en extremt minimal variant. En bra lathund ska rymmas på en A4. Inte min specialgren, men här har jag lyckats med råge:-)


Arbetsmiljöpolicy och mål för OSA, egen variant, en A4

Inte som den ska vara, jag vet. Men det spelar inte så stor roll vad det står, det är ändå ingen som vet. Värdet ligger i att man sätter sig ner med medarbetarna och diskuterar hur man ska ha det på arbetsplatsen, och där kan mål och arbetsmiljöpolicy vara en utgångspunkt för ett bra samtal.


Checklista/lathund/körschema för det praktiska arbetet med AFS 2015:4

Skulle bli ett körschema, men hela AFS-köret är så rörigt att det snarare blev en checklista.  Använd den som övriga dokument på denna kursflik; hämta inspiration och sno inslag du tycker verkar användbara. Som PDF här.


Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöhandbok

Arbetsmiljöverket har tagit fram en fullt användbar Arbetsmiljöhandbok med ifyllbara mallar och förlagor för dokumentationen. Bara att gå in och sno på deras hemsida. Fattas bara annat f ö, de har skrivits för våra skattemedel! Just p g a skatteaspekten och att jag varit med och finansiera dem tänkte jag tanka ner dem även här, men de är så många och jag är så ensam att jag inte klarade det.


En liten text om vad alltihopa egentligen handlar om och hur man gör

Om kursen, AFSen, hur man kan tänka och jobba med detta, samt något om hur man är en bra chef eller inte.


Bilder om AFS 2015;4, två bilder/sida

Utan en mängd extrabilder från mjukvarukursen ovan om stressrelaterad ohälsa i praktiken. Samma som ni fått i kurspärmen.


Bilderna ovan med tilläggsbilder

Med en mängd extrabilder från mjukvarukursen till vänster om stressrelaterad ohälsa i praktiken. Nu blev det klart roligare!