Stephen R. Covey

Stephen R. Covey


Antagligen något skumt med psykiatriker som skaffar sig idoler i femtioårsåldern.  "Seven habits for highly effective people" låter som något hopkok för prestationsneurotiker i näringslivet, i gott sällskap med mycken annan smörja inom gebitet. Men icke! Boken handlar om att leda sig själv effektivt, som en förutsättning för ett rikt liv där man är till glädje för sina medmänniskor. Man kan ju inte ge bort det man inte har. Enjoy!


Att leva ett medvetet liv innebär att spendera det mesta av sin tid och energi i kvadrant två. Vad som hör dit avgör jag själv, utifrån de roller och mål jag väljer för sitt liv.

Coveys sju goda vanor

Det går att sammanfatta Covey kortare än vad jag gjort nedan. Här på en enda bild.

Stephen R. Covey för nybörjare

Dessa 101 bilder skrev jag ihop från ett kassetband jag kommit över, där Covey själv pratar. Enligt bandomslaget världens mest sålda non-fiction tape. Det var så Coveyromansen började för ett tiotal år sedan. Dessa bilder är väsentligen fria från egna infall och modifieringar, endast 101 stycken och synnerligen inspirerande. Tycker jag. Ljudinspelningen är förstås ännu bättre, finns numera även på CD.

Stephen R. Covey 2011

Denna version är (för att vara av mig) beundransvärt fokuserad. 319 bilder som nästan bara handlar om Covey och hans tankar. En bra fortsättning för nybörjaren efter föregående introduktionsfil.

Stephen R. Covey 2013

Nästan lika fokuserad som föregående Coveysamling, 397 bilder. Ska sägas att det inte alltid är samma bilder i de olika filerna. Tur att han har något att säga!

Vana 4-6 i praktiken

Sammanfattning på  5 bilder. Räcker långt långt i umgänget med andra, om man bara lyckas komma ihåg det (alltid samma "om").

Ledarskap enligt Stephen R. Covey 2011

Denna version är något mindre omfattande än den från 2010 nedan. Jag försöker här sätta in Covey i ett större sammanhang med kopplingar till andra stora tänkare. 

Ledarskap enligt Stephen Covey 2010

Denna samling bilder om ledarskap med utgångspunkt i Coveys tankar, och en del annat, plockade jag ihop för fem år sedan inför en föreläsning. 768 bilder som jag verkar ha tänkt att jag skulle hinna gå igenom på en dag. Tror inte jag hann visa någon bild alls, vi fastnade på den Q&A-stund som jag lät inleda dagen med.



Ledarskap enligt Covey 2010, annan version

Lika bra att säga som det är: anledningen till att här ligger ett halvdussin gigantiska Coveysamlingar är att jag tappat kontrollen över dem. De har tagits fram för olika utbildningar, vid olika tidpunkter, och med varierande andel Covey. För den inbitne Coveyfreaken är det naturligtvis drömläge. Roligare än att klippa gräs på semestern!

Modifierad fyrfältsbild

Alla varianter är bra, bara de är till nytta. Denna - som alltså inte är densamma som originalmodellen här ovanför - och de nedan kom jag fram till efter en del experimenterande.

Modifierad niofältsbild

Denna variant tog jag fram eftersom det inte alltid är så lätt att avgöra vare sig hur viktigt något är eller hur bråttom det är.

Steglös fyrfältare

Här kan man rita in sysslorna exakt så viktiga och brådis som man tycker att de är, om även niofältaren är för oprecis. Allt för att hålla intresset uppe!

Who am I?

Missa inte denna pärla! Men fundera själv innan du läser svaret.

Överenskommelser och chefsbrev

Om hur chefen kan gå tillväga för att medarbetaren ska axla det ansvar hen är kapabel till.

My mission statement

På Coveys hemsida får man guidad hjälp med att formulera en plan för vem man vill vara och vad man vill göra med sitt liv. Naturligtvis kunde jag inte motstå att testa, och resultatet ser du här. Aningens överspänt och litet "amerikanskt" känns det onekligen. Men i grund och botten har karl´n rätt - det är en god idé att sträva efter att leva ett värderingsstyrt liv. Att sätta upp lagom utmanande mål, i linje med våra starkaste övertygelser, och sedan sträva efter att nå dem är bland det viktigaste vi kan ta oss för om vi vill trivas med våra liv. Tro bara inte att uppnåendet av målen kommer att göra någon större skillnad, för effekten är löjligt kortvarig. Det ska också påpekas att ett värderingsstyrt liv inte är en garanti för att det slutar väl. Både Hitler och Breivik var starkt värderingsstyrda och det gick ju som det gick. Våra värderingar behöver vara förankrade i sunda principer, i linje med hur verkligheten faktiskt är beskaffad, för att tjäna oss väl.


Hur det går med mitt eget "mission statement"? Tja... i vart fall aningens bättre än det kinesiska ordspråket ("På kvällen smider jag stora planer. På morgonen gör jag som vanligt").

Den viktigaste frågan att ställa sig för den som vill ta kommandot över sitt liv. Innan man gjort klart för sig var gränserna går för ens makt gällande såväl ens inre (tankar och känslor) som ens yttre (handlingar) simmar man runt i en sörja av frustration, projektioner och kroniskt missnöje med både sig själv och andra. Vi har stort, om än inte obegränsat, inflytande över våra tankar och känslor. Vi kan vanligen också välja våra handlingar... men inte konsekvenserna av dessa. Jag kan välja att bete mig som en idiot om jag känner för det, men jag kan inte välja att andra ska tycka om mig då. Så egentligen är det konsekvenserna vi försöker räkna ut och välja mellan när vi gör våra val.