Ett urval utbildningar

Om materialet nedan


På denna flik lägger jag ut ett urval presentationer jag gjort i samband med utbildningsuppdrag jag genomfört, samt några kursinbjudningar. Varje organisation har tilldelats en egen underflik. Vissa dokument används i många utbildningar och har då placerats direkt under huvudfliken, sorterade på ett par övergripande ämnesområden. Därtill har jag på just denna flik (nedan) samlat ett antal utbildningar, innan de blev så många att jag nödgades övergå till separata flikar för var organisation.


Ett gemensamt drag för samtliga presentationer är att de avspeglar mina svårigheter att ta till mig hur litet man faktiskt hinner säga på ett par timmar eller ens på ett par dagar. Många presentationer innehåller över tusen bilder varav jag kanske hinner prata om ett par dussin. Jag har tröstat mig med att somliga kursdeltagare nog kan vilja ta del av ett större material inom de områden de är särskilt intresserade av. Men det finns ytterligare en anledning till det omfattande materialet - trots samma kursbeskrivning har deltagarna olika förkunskaper, behov och önskemål om vad jag ska ta upp. Det digra materialet gör det möjligt för mig att improvisera under föreläsningens gång, vilket ger en mer flexibel utbildning till priset av att både deltagarna och jag själv ibland behöver bläddra litet i materialet.


Tänk så litet man behöver läsa när man är en glad kamel! Eller  är jag en dromedar (inte ens det behöver jag veta)?

Några utbildningar jag ger eller tidigare gett, kursmaterialet

Confex, oktober 2016

Här ligger en del av filerna från veckans kurs. Resten hittar du i rutan Psykiatri för beslutsfattare, Blendow Institute 15-16 mars 2016, till höger en bit ner.

Psykiatri för icke psykiatriker 18-19 oktober 2016

Samma material som vid vårens kurs. Kan inte ändra varje kurs.

Psykiatri för icke psykiatriker 18-19 okt 2016, en bild per sida

Samma fil som ovan, men en bild per sida. T ex för den som vill kunna skriva ut någon viss bild. Tänk så mycket spännande vi inte hann prata om på kursen!

Samtalstips från Terapins gåva

Denna lathund har jag plitat ihop för den som vill få stöd i att bli en riktigt god samtalare. Prata inte om struntsaker med dina medarbetare - prata om sådant som är viktigt för oss alla - livet, kärleken, meningen, sorgen, barnen och döden. Obligatorisk läsning för alla kursdeltagare!

Bemötande av patient med EIPS

"Borderlinepatienter"... Ständigt missförstådda, ankagade för att manipulera, uppmanade att skärpa sig osv. Först ett massivt lidande, och på det en psykiatri som inte förstår dem. Så kom till sist Nationella självskadeprojektet, och med det upprättelsen. Äntligen har någon skrivit något vettigt i ämnet. Frågan är vem som ska framföra en uppriktig ursäkt?

Att hjälpa missnöjda, stressade och problematiska medmänniskor

Kartorna och integriteten än en gång... men det funkar!

Blendow Institute, oktober 2016

Hantera och förebygga stressrelaterad ohälsa på arbetsplatsen

Utbildningsdag för Blendow Institute oktober 2016. Varför får man aldrig två veckor på sig så att man hinner prata klart, särskilt i ett så angeläget ämne som detta? Du som vill ha mer bilder än denna sammanfattning rekommenderas ta del av den digitala kurspårmen nedan eller rota i Båstadfilerna här till höger.

Några nyckeldokument till föreläsningen ovan, i A4-format

Somligt kan vara litet smått att läsa i föreläsningsmaterialet, så här har jag förstorat upp några av de viktigare sidorna.

Arbetsblad till föreläsningen ovan

Här har jag placerat ett antal arbetsblad för diskussion och gemensamt arbete på arbetsplatsen. Inte mycket slår det man själv kommit fram till och enats om i gruppen. Bara att sätta igång.

En schysst arbetsplats på elva bilder

Tänker du inte läsa något annat så läs denna. Om svenska arbetsgivare hade  detta minimum av kunskaper och omsorg om sina arbetstagare skulle sjukskrivningsstatistiken inte se ut som den gör.

Arbetsglädje är bästa boten mot stress och stressrelaterad ohälsa

Ungefär vad det låter som. Om att leda med arbetsglädje och litet om stresshantering, emotionell intelligens, balansen mellan integritet och anpassning och... ja, det vanliga. Egentligen en kursbeskrivning till en veckas kurs för överambitiösa trainées i riskzonen för framtida haveri. Kursen blev aldrig av, mindre märkligt eftersom jag aldrig marknadsförde den. Synd, eftersom jag är övertygad om att detta program skulle öka avkastningen man får av sina trainées märkbart.

AFS 15:4

Nu är den här, sedan 31/3 2016! Efterlängtad, och ambitionen är det inget fel på. Varje arbetstagare borde läsa och lära vad arbetsgivaren är skyldig att ombesörja, så att man snabbt upptäcker när man blir lurad på sina rättigheter. Men eftersom jag inte är jurist har jag ännu inte lyckats klura ut om arbetsgivarens skyldigheter verkligen också medför motsvarande rättigheter för arbetstagaren. Andra lagar inom närliggande områden har den märkliga egenheten att den enes skyldigheter av någon anledning inte är den andres rättigheter.

AFS 15:4 i praktiken, en lathund

Jag gick igenom föreskriften för att reda ut vad arbetsgivaren verkligen är skyldig att göra respektive vilka dokumentationskrav som föreligger. Skyldigheterna är omfattande, men dokumentaionsskyldigheten är ytterst begränsad - förvånande med tanke på att Sverige annars är i full färd med att sänka det ena verksamhetsområdet efter det andra inom offentlig sektor med orimliga formaliakrav i brist på vilja/förmåga att skjuta till de resurser som egentligen vore enda sättet att lösa problemen.

Övriga filer från kurspärmen :

ST-läkare i psykiatri, september 2016

Stressprevention för ST-läkare i psykiatri, huvudmaterialet

Basbilderna, sorterade under olika rubriker. Avsikten var att under ett heldagsseminarium diskutera stresshantering i syfte att "vaccinera" sig mot framtida stressrelaterad ohälsa. Säkert en äverambitiös målsättning, men många bäckar små... Här nedan mer material.


Stressprevention för ST-läkare i psykiatri, sammanfattningen

Sammanfattning av ovanstående fil, och den jag utgick ifrån vid mötet. Den blev dessvärre rätt omfattande den med, men 670 bilder är trots allt färre än 900.


Arbetsblad

De som var med fick arbeta en stund med vad de olika "aktörerna" - ST-läkaren själv, ST-läkarna gemensamt, klinikledningen, jag, studierektorn - kan göra för att lyfta arbetsmiljön för er ytterligare.


AFSens grunder

AFS 15:4 plus en inledande skrivning om att få till en anständig arbetsplats i praktiken. Det är inte alls dumt att känna till vilka skyldigheter arbetsgivaren har om man skulle råka hamna på en arbetsplats med taskig arbetsmiljö



Greaterminds, juni 2016

Psykiatri för icke-psykiatriker, Greaterminds, juni 2016

Bara bemötandedelen här, en kollega höll första dagen. Otroligt så många bilder man (jag) kan producera om något som i grund och botten handlar om vanligt hyfs och respekt. Men visst, eftersom jag sjölv behövt vara patient en del på senare år kan jag bara konstatera att det självklara inte är så självklart som man skulle kunna tro. Man vill få en smula kärlek i sin nöd, men bemöts "korrekt" på sin höjd. Man lär sig att vara tacksam för det man får.

Blendow Institute, juni 2016

Att hantera kriser, Blendow Institute, juni 2016

Enormt angeläget ämne, eftersom ingen av oss kommer undan att hjälpa medmänniskor i kris ibland, såväl på jobbet som privat. Folk är i mer eller mindre kris mest hela tiden, inte minst jag själv, och livet kan ses som en livslång vandring från kris till kris. Här får du veta det du behöver, och litet till. Ännu mer finns att läsa på krisfliken. Filen uppdaterad efter dagens kurs.

Att hantera kriser, Blendow Institute, juni 2016, A4

Samma bilder som i filen ovan, men här bara en bild per sida. Man får passa sig så man inte råkar skicka hela filen för utskrift - 703 A4-sidor i färg lär kosta en del.

Stockholms universitet, april 2016

Psykiatri för studentsamordnare vid Stockholms Universitet 28 april 2016

Till deltagarna vid presentationen. De första 24 sidorna är grundkursen, resten extramaterial och överkurs. 

Terapins gåva

Ingen föreläsning, bara text. Om samtalskonst för alla som vill kunna prata med sina medmänniskor på riktigt i stället för att gömma sig bakom någon fånig metod.

Confex, april 2016

Psykiatri för icke psykiatriker 26-27 april 2016

Märkligt. Jag ska ge denna kurs i någon version för säkert femtionde gången. Öppnar datorn dagen innan för att kolla vilken fil det är jag ska ha, tittar förundrat på bilderna och undrar vad detta är för skräp. Bilderna ligger kaotiskt ordnade, helt utan logisk struktur. Bara att flytta runt och göra om alltihopa. Kursarrangören har redan fixat till en kurspärm med de obrukbara bilderna, som till råga på allt råkat bli en äldre bildsamling än den jag reviderat här, så den är dubblet körd. Här har du alltså rätt version, en förklaring och en ursäkt.

Psykiatri för icke psykiatriker 26-27 april 2016, en bild per sida

Samma fil som ovan, men en bild per sida. T ex för den som vill kunna skriva ut någon viss bild. Tänk så mycket spännande vi inte hann prata om på kursen!

Psykiatriska vuxenakutens personal, april 2016

När mötet inte går så bra

Föreläsning för akutens personal. I det arbetet gör man nästan inget annat än möter människor som mår dåligt, och då är det ofrånkomligt att det uppstår "besvärlighet" ibland. Hur man som personal förmår hantera denna besvärlighet är avgörande inte bara för patientens vård utan också för ens egen arbetsglädje och för kvaliteten på det arbete man gör.


P g a tidsbrist hade jag bara någon halvtimme på mig att välja ut vad jag tycker är det viktigaste för medarbetaren att fundera på, och här är resultatet. Väl på plats fanns det ingen projektor.

Försäkringskassan, februari 2016

Försäkringskassan 11 feb 2016, tilläggsbilder

18 kompletterande bilder till de två översta filerna nedan (den tredje - lång version - har redan uppdaterats med dessa bilder). Det blir lätt så när man behöver lämna in materialet på måndagen men föreläser först på torsdagen.

Försäkringskassan 11 feb 2016, kort version

Kortaste versionen, endast 94 sidor. En och annan bild jag visar kan visa sig inte finnas här. Hur man än försöker gissa vad deltagarna kommer att vilja höra dyker det alltid upp oväntade frågor. Det gäller att vara beredd, vilket är anledningen till att det finns två mer omfattande versioner här nedan.

Försäkringskassan 11 feb 2016, medellång version

128 sidor. Hyggligt heltäckande. Den version jag tänker mig att deltagarna helst printar ut och tar med sig till utbildningen, om skrivaren tillåter en så pass omfattande utskrift. Medarbetarens väl går före omsorgen om våra träd i detta fall!

Försäkringskassan 11 feb 2016, lång version

243 sidor. För entusiasten som vill skaffa sig en bra kursbok inom psykisk ohälsa, stresshantering, insatser på arbetsplatsen för att hjälpa drabbade, ledarskap, att skapa arbetsglädje och en del annat. Det mesta finns redan någonstans på min hemsida, men här har jag försökt samla ihop litet av varje i samma fil.

Några tankar om bemötande

Kan med fördel kompletteras med sammanfattningen av Irvin D Yalom ovan (Stockholms Universitet, april 2016).

Confex, Psykiatri för icke psykiatriker 2015

Psykiatri för icke psykiatriker 24-25 nov 2015

Se kommentar nedan om samma kurs förra veckan. Nu har jag hunnit gå igenom materialet riktigt ordentligt och avlägsnar mig alltmer från kurskompendiet jag lämnade in. Irriterande naturligtvis, men här är i alla fall bilderna.

Psykiatri för icke psykiatriker 24-25 nov 2015

Samma bilder som ovan, men en bild per sida. Om man vill skriva ut vissa bilder i helbildsformat.

Psykiatri för icke psykiatriker 17-18 nov 2015

Uppdatering av katastrofal föregångare:-)

Confex, december 2014

Kurs i psykiatri för tandsköterskor, december 2014

Det blir förstås samma psykiatri som för alla andra. Men att gå till tandläkaren är verkligen inget vidare, så det är lätt att förstå att besöket kan plocka fram det sämsta ur patienterna ibland. "Sämst när det gäller" är en mer adekvat beskrivning av vad som brukar hända med oss när vi sätts under press. Willie Railos måtto "bäst när det gäller" gäller främst elitidrottare, som ju inte har mycket annat att fila på hela dagarna än sin egen förkovran. Elitidrott - en utbildning på heltid i självupptagenhet. 


Men själv har jag numera en fantastisk tandläkare. Vars namn jag inte tänker avslöja här, han är tillräckligt svår att få tid hos redan som det är.

Confex, november 2014

Kurs i psykiatri för undersköterskor, november 2014

Jag minns inga detaljer, men har svårt att tro att denna kurs skiljer sig särskilt mycket från den ovan. Om jag hade funkat som jag borde skulle kursen ovan ha varit mycket kortare än denna eftersom jag då hade plockat bort alla de bilder jag inte hann med på denna kurs, men att lära av erfarenheten har aldrig varit min grej.

Båstad kommun, september 2016

Här hade jag fått förtroendet att prata en dag om "mjuka" aspekter av ledarskap - förstå andra, förstå sig själv, prata med folk, typ. Inga diagram, inga balanserade styrkort, ingen manipulation - bara samtal och relationer. När jag känner att jag har kompetens och självförtroende nog att ta alla samtal jag bör ta, och gör det väl, har jag kommit långt som ledare. Intet samtal är mig främmande, för att parafrasera en från antiken vars namn jag glömt ("intet mänskligt är mig främmande").


Jag har här delat upp materialet i separata avsnitt. Man kan alltså välja vad man vill fördjupa sig i. Det rör sig om sammanfattningar inom olika områden som enligt min mening är värdefulla för ledare att vara insatt i. Mer hittar man på resten av min hemsida om man letar (även jag får leta, har helt tappat kollen vid det här laget).

Samtalstips från Terapins gåva

Denna lathund har jag plitat ihop för den som vill få stöd i att bli en riktigt god samtalare. Prata inte om struntsaker med dina medarbetare - prata om sådant som är viktigt för oss alla - livet, kärleken, meningen, sorgen, barnen och döden. Obligatorisk läsning för alla kursdeltagare!

Sammanfattning av första delen av kursen

Stress och arbetsglädje kom jag inte till i sammanfattningen eftersom de inte ingick i uppdraget.


Psykiatri för beslutsfattare

Blendow Institute 15-16 mars 2016

Här är ett exempel på hur en kurspärm kan se ut, i detta fallet en grundkurs i psykiatri. Den fysiska pärmen är sorterad i flikar.

ST-läkare i psykiatri, september 2016

Besvärliga patienter och svåra möten

Föreläsning för våra ST-läkare, januari 2016. Förmodlingen visste de rubbet redan. Otroligt duktiga läkare (jag har själv anställt dem:)

Karolinska Institutet, 2014

Psykisk ohälsa - diagnostik, orsaker och behandling

Föreläsning för sjuksköterskor under vidareutbildning till psykiatrisjuksköterskor.

Stockholms Företagsläkarförening, 2013

Psykiatrisk skattning

Föreläsning för Stockholms Företagsläkarförening.


Uddevalla, 2012

Diagnostik och bedömning, Uddevalla 2012

Denna presentation med rubrik hittade jag på datorn. Kan inte för mitt liv dra mig till minnes att jag varit där och pratat. Hoppas deltagarna minns tillställningen bättre än jag.

Göteborgs kommun, 2014 (ena dagen, den andra var på uppdrag av en coachassociation)

Arbetsglädje, Göteborg okt 2014

Jag anlände med 355 bilder plus 300 reservbilder. Eftersom jag bara hade en halv dag på mig hann jag inte särskilt långt. Något för riktigt hard-core arbetsglädjefanatiker alltså, den minoritet som gett sig f-n på att inte slösa bort åtta timmar om dagen på att ha tråkigt bara för att de har betalt. Men om jag inte själv hade tagit fram materialet så skulle jag ha hävdat att det inte är så pjåkigt:)

Besvärliga människor, Göteborg okt 2014

Andra halvan av dagen ovan skulle ägnas åt temat "besvärliga människor". Jag har alltid varit skeptisk till detta epitet, eftersom det inte alls kan tas för givet att det är den "besvärlige" som är besvärlig. Det kanske är jag själv som är besvärlig, eller så är arbetsplatsen vidrig, eller så är jag gift med fel person, eller så... Bättre att prata om "svåra möten" eller helt enkelt säga "när det inte går så bra" för att kunna hantera problemet mer förutsättningslöst.

Psykisk ohälsa och besvärlighet, Göteborg 22 okt 2014

Dagen innan de två ovanstående föreläsningarna gav jag denna. Den måste rimligen påminna en hel del om den föreläsning jag skulle hålla om besvärliga människor dagen efter. "Besvärlighet" förefaller verkligen vara besvärligt för många som möter människor i sitt jobb. Tacka f-n för att folk är besvärliga ibland, eftersom vi nästan aldrig vil samma saker. Vi är alla besvärliga ibland, det beror helt på vem man frågar. Men den som är sjuk är sjuk, inte "besvärlig"! 


Som kuriosa noterar jag att jag bild 660 - näst sista bilden - anger "Valfri fördjupning". Som Lennart Lindén så klokt säger: erfarenheten lär att vi inget lär av våra erfarenheter. Om vi inte drar några slutsatser av dem, men det har vi vanligen varken tid eller lust till. Upplevelse -> erfarenhet -> slutsats -> beslut -> handling. Mycket som kan gå fel där.