Jag har publicerat en eller annan krönika och andra texter, framför allt i Dagens Juridik 2008-2009. Inte alltid jättevassa, kan jag konstatera när jag nu går igenom de jag hittar igen. Jag gör mig nog bäst som föreläsare, understödd av mina Powerpointbilder. Men jag får en del förfrågningar om sådant jag skrivit, så här samlar jag de alster jag lyckas hitta. Tankegångarna är ibland av intresse, även om jag inte precis är någon lysande stilist. Det tar en evinnerlig tid och typ tio omarbetningar att gå från ett första utkast till en något så när läsbar artikel.
Roligare att rita än att skriva - fråga mina barn!
Krönika på Dagens Juridik, ca 2009.
Krönika på Dagens Juridik, ca 2009.
Krönika på Dagens Juridik, ca 2009.
Krönika på Dagens Juridik, ca 2009.
Krönika på Dagens Juridik, ca 2009.
Krönika på Dagens Juridik, ca 2009. Egentligen litet av varje för chefen att tänka på, ser det ut som när jag nu försöker räkna ut vad artikeln handlar om. Rimligt, eftersom den vanligaste anledningen till att medarbetare säger upp sig är vantrivsel med chefen. Klokt av dem att göra det, eftersom studier visar att man har en kraftigt förhöjd risk att bli allvarligt sjuk eller dö i förtid om man inte trivs med sin chef. Chefen har makt över en, så det är ingen bra idé att tro att man kan KBTa bort hens negativa inflytande. Det är som med psykopater man råkar få i sin närhet - fly genast!
Detta alster återfann jag nyss i datorn. Tror det rör sig om en refuserad originalversion till Dagnes Juridik som de antagligen skrev om rätt så rejält före publicering. Jag ska själv gå igenom den inom kort (2020) men den får parkera här så länge. Inom parentes så är inte alltid de mest refuserade och omarbetade artiklarna jag petat ihop nödvändigtvis de minst läsvärda. När censuren slår till överlever som bekant ofta det minst spännande.
Maslach och Leitner i stor sammanfattning. Publicerat på Dagens Juridik sisådär 2007. Maslachs forskning gav redan på femtiotalet sex faktorer som minskar risken för "burn-out": Rimlig arbetsbelastning, god kontroll över arbetssituationen, adekvat belöning, bra arbetsgemenskap, meningsfullt arbete utan stora värdekonflikter samt rättvisa och klara riktlinjer för befordran. Står sig utmärkt än i våra dagar. Här kan du läsa mer om vad hon fann.
Artikel i Dagens Juridik 2008. Basics, men våra problem handlar sällan om att vi saknar sofistikerade böcker och tankar inom området - snarare beror de på att vi inte bryr oss om de självklarheter vi alla egentligen redan kan och vet. I 99,9999% av människans historia läste ingen en enda rad, likväl är det långt ifrån uppenbart att vi moderna, läsande och informerade människor är ett uns lyckligare än man var då. Snarare kan man starkt misstänka motsatsen. Den utbredda psykiska ohälsan, självmordstalen, ensamheten och missbruksstatistiken talar mot att moderniteten gjort oss lyckligare. Om jag som femtionioårig man ska sammanfatta vad jag behöver - till skillnad mot allt vad vår kultur försöker få mig att tro att jag behöver - hamnar jag här: En kvinna, ett barn, en vän, en säng och en bit bröd. Inrymt i ett större sammanhang i form av en liten flock som tycker om och behöver mig och vice versa. Det är skrämmande hur få av alla de saker vi moderna människor så frenetiskt jagar som verkligen medför någon ökad lycka att tala om ens om vi får tag i dem, och hur fort den lycka vi möjligen ändå erfar flyr sin kos igen. Aristoteles fångade det väl: Någon att tycka om, något att göra och något att se fram emot. Resten är överkurs. Faran med att försöka lägga till för många i o f s roliga saker är att de riskerar att ta utrymmet från det som är allra viktigast för oss. Surftid på nätet, skräp-TV och annan avkoppling må ge oss någon sorts glädje för stunden, men vad är det vi inte gör på den tiden, dvs vad går förlorat? Som med våra tonåringar som fastnat vid sina datorer: Det må vara så att de inte tar skada av själva aktiviteterna vid datorn, men de kan inte samtidigt röra på sig, umgås med sin familj, läsa, studera eller något annat som kanske vore mer värdefullt på sikt. Ju mer distraktioner, desto mindre kärlek, gemenskap och mening i våra liv.
Artikel i Dagens Juridik 2008. Chefen har jättestor inverkan på medarbetarnas arbetsgläjde. Nästan ingen som vantrivs med sin chef trivs med sitt jobb. Här litet common sense-tankar om vad du kan göra av den möjlighet som detta faktiskt ger dig att påverka medarbetarnas insatser.
Varför inte?
Artikel nr nio i en artikelserie jag skrev om att hitta arbetsglädjen på sitt jobb och i sitt liv. Vart de första åtta artiklarna tagit vägen vet jag inte, kanske ligger de kvar på Dagens Juridik.
Det är högst osannolikt att särskilt många läser mina alster. Här ovan ett exempel på vad många hellre läser. Om jag hade mer tid skulle jag lägga upp en flik med de femhundra allra mest imbecilla, patetiska och kränkande löpsedlarna jag stött på. Frågan är om de som ligger bakom dessa löpsedlar ens skulle förstå att de är imbecilla, patetiska och kränkande, eller om de skulle tycka att det är roligt att de är så uppskattade att de tillägnas en egen internetsida? Jag får inte ihop det - är de som producerar smörjan korrupta moraliska missfoster, har de väldigt udda värderingar eller är löpsedlarna en logisk och ofrånkomlig följd av att människan är som hon är? Kanske hade Freud rätt - sex och våld är vad folk har i huvet. Men inte ens han nämnde vad jag vet förnedring av andra som ett centralt inslag i vår psykologi.
Kvälls- och veckotidningarnas löpsedlar ger oss två alternativ. Antingen har rubrikmakarna ingen aning om vad som intresserar normalt folk. Eller så har de det. Själv är jag stolt över att inte ha läst en kvällstidning på trettiofem år. När löpsedlarna normaliserats ska jag att ge det en ny chans, men dit verkar vi ha en bit.
Schysst erbjudande. Åtminstone om det gäller svenska kantareller eller oxfilé - erbjudandet ter sig mindre flott om det är vitkål det gäller.
Man undrar hur mycket panten är på i detta fall.
specialist i psykiatri
mrangne@gmail.com