För några år sedan snöade jag in på psykiatrisk skattning ett tag. Samlade ihop flera hundra mer eller mindre kända formulär och frågelistor för psykiatrisk bedömning, diagnostik och symtomskattning, både för vårdgivare och för självbedömning. En mycket kort introduktion till psykiatrisk skattning finner du här.
Det är emellertid en del bekymmer med dessa formulär. Bl a är det svårt att reda ut Copyright-situationen för många av dem (som ofta valsat runt på internet i många versioner). Av denna anledning kan jag inte lägga ut min fin-fina samling - varav en del riktiga rariteter, som likasinnade nördar säkerligen skulle ge en hel del för - på denna hemsida. Några få av de allra vanligaste lägger jag dock ut, då det rimligen inte kan vara ett problem med Copyrighten för instrument som redan dräller runt ohämmat på internet.
Jag lägger även ut ett antal formulär som jag, av missnöje med befintligt sortiment, själv skrivit ihop. Dessa är vetenskapligt sett rena mardrömmen - helt utan känd sensitivitet, specificitet, reliabilitet och validitet. Lik förbaskat har jag haft god nytta av dem ibland, som ett sätt att med enkla medel och minimal egen tidsåtgång få veta mer om patienten. Jag plitade även ihop ett frågeformulär för screening av det allra mesta man kan ha i psykiatrins värld, som du hittar här.
Det vill till att man rett ut vad saken gäller innan man börjar behandla.
”Det handlar inte om att ha den bästa fiskeutrustningen utan om att kasta kroken i rätt vik vid precis rätt tillfälle. Då kan det också vara den finaste fisken som nappar.”
Ishockeytränare
Den diagnostiska realiteten för många av psykiatrins patienter - litet av varje, samtidigt. Då är det inte helt fel med diagnostiska hjälpmedel för vårdgivaren.
Som Churchill påpekade: Champagne ska vara kall, torr och gratis.
Ett bra instrument får ihop cirklarna någorlunda.
MI (Motivational Interviewing) för motvilliga skattare.
Från regionala vårdprogrammen i SLL. Utgör grunden i mitt formulär "Frågor om hur du mår" (till vänster), med vissa tilläggsfrågor.
Det finns fler. Jättemånga fler. Men det är klokt att lära sig ett mindre antal och hålla sig till dem, så att man vet vad man håller på med.
specialist i psykiatri
mrangne@gmail.com