Omdömen

Utvärderingar och omdömen


Jag ger gärna utbildningar när jag hinner för mitt ordinarie arbete som psykiatriker och chef. För att öka den presumtive uppdragsgivarens möjlighet att i tid (innan jag anlitats) avgöra om jag kan tänkas bidra med något vettigt eller är helt väck återger jag här några omdömen och kursutvärderingar. OBS: självberöm är inte trevligt att vare sig skriva eller läsa, så vänligen läs inte nedanstående omdömen om det inte är så att du behöver göra det för att kunna avgöra om du vill anlita mig eller inte!


Jag har gått igenom de kanske senaste 50 utvärderingarna och saxat nedanstående vänliga omdömen. Det ska sägas att det finns en och annan missnöjd kommentar också, men de positiva dominerar lyckligtvis. Kritiken gäller främst två saker:

 1. Pratar för fort. Stämmer, men går inte helt att korrigera. Genetiskt, min syster är precis likadan! Jag kunde säkert ha blivit fotbollskommentator på Sveriges Radio, om jag inte fann fotboll så ointressant.
 2. För många bilder. Stämmer också, men många gillar att få mycket material så här är jag kluven. När jag nu kan lägga upp materialet på denna hemsida och hänvisa till det blir det lättare att begränsa föreläsningsbilderna. Men de många bilderna ökar mina möjligheter att improvisera fritt utifrån alla spännande frågor jag brukar få under föreläsningarna. En genomsnittlig svensk kursdeltagare förväntar sig numera att föreläsaren har bestämt i förväg exakt vilka bilder hen ska visa och att hen sedan gör just det, och att hen delar ut ett kompendium med precis dessa bilder och inga andra. Jag vill hävda att även om kursdeltagarna blir nöjda med denna tingens ordning så blir det en sämre föreläsning. Man kan som föreläsare inte veta exakt vilka behov och önskemål deltagarna har, så därför är det en fördel om man kan improvisera under föreläsningen. Men visst, en och annan deltagare blir upprörd.


Jag tränar på att så gott det går rätta till mina brister, och på tjugofem år det har blivit bättre om än inte helt bra. Till den positiva sidan får föras att jag aldrig vad jag kan minnas fått någon kommentar om bristande sakkunskap eller bristande engagemang, vilket jag är stolt över. Att föreläsa är att lämna ut sig själv till allmän beskådan och faktiskt en rätt modig sak tycker jag, kanske än mer så om man går in med föresatsen att improvisera utifrån det digra material man har. Det tog mig många år att hitta balansen mellan att å ena sidan gå i däck av någon åhörares negativa kommentar i en utvärdering, och å andra sidan slå dövörat till och vägra lyssna till kritiken. Kritik är en gåva, en möjlighet till självinsikt och växande, men det fordrar en hyfsad, icke alltför prestationsbaserad, självkänsla för att man ska förmå ta vara på möjligheten.


Kommentarerna nedan säger  ungefär samma saker, så det finns ingen anledning att läsa särskilt många av dem. Egentligen är det nog mer intressant vad kursdeltagarna tyckt uttryckt i genomsnittligt betyg för kursen med avseende på innehåll, relevans, nytta, pedagogik och lyssningsvärde. Jag har siffrorna, och försämringsutrymmet är tack och lov större än förbättringsutrymmet. Jag har svårt att bestämma mig för huruvida insikten om att något alltid skulle kunna bli ännu sämre än det redan är ska räknas som positivt eller negativt tänkande.


Kontakta mig gärna om du vill ha mer utförlig information om vad tidigare uppdragsgivare tyckt!  

Ömsom vin, ömsom vatten...

Psykiatrikurs för professionella coacher, sex halvdagar 2007

Jag har gett ett antal kurser för coacher, och det är alltid lika roligt. De kommer in med den bestämda föresatsen att verkligen ta till sig allt de bara kan för att bli ännu bättre coacher, och det är fantastiskt roligt att undervisa människor med den inställningen. Här kan du se vad en av dessa grupper tyckte.

Vi har anlitat Michael som kursledare vid ett flertal tillfällen, under temat: ”Översiktskurs i psykiatri för coacher”. Med stor värme, distans, kunnighet och humorlotsar han oss igenom grunderna kring frågor om psykisk ohälsa och mänskligt beteende.Tankeväckande, intressant och väldigt nyttigt.

Rekommenderas varmt!


Pia Lanneberg

Affärscoach

InnerBrand™

” Michael Rangne har varit en av BG Institutes mest uppskattade föreläsare sedan våren 2008. Den mycket omtyckta kursen ”Psykiatri för beslutsfattare” ger deltagare från advokatbyråer

och andra företag med juridisk och finansiell inriktning insikt i hur man upptäcker samt bemöter personer som har eller är i riskzonen för psykisk obalans. Seminariet går även igenom hur man som arbetsgivare kan förebygga alternativt hantera psykisk ohälsa. Kursutvärderingarna har givit Michael 6,61 av maximala 7 poäng vilket påvisar deltagarnas enorma uppskattning av såväl kursens innehåll som föreläsarens metodik.”


Philippa von Seth

Produktionsansvarig

BG Institute

Blendow Group AB

"Jag kan bara ge ett enda råd, ta chansen att lyssna på Michael Rangne om du får den!! Jag anmälde mig till utbildningen ”Psykiatri för beslutsfattare” med Michael. Två intensiva dagar där Michael med sin enorma kunskap och härliga personlighet delade med sig på ett fantastiskt sätt. Jag ville inte ens ta paus när det var fika, så intressant var det! Dessa dagar gav en större förståelse för olika diagnoser och hur människor drabbade av dessa kan eller inte kan fungera på en arbetsplats och vad vi som arbetsgivare kan stötta med för att få det att fungera.

 

Fortsättningen var ”Besvärliga medarbetare” vilken handlar mer om människor med personlighetsstörningar och avvikande beteenden och denna kändes, om möjligt, ännu mer intressant utifrån min roll och den var lika fantastisk! Michael är en klok man med en enorm erfarenhet som psykiatriker och dessutom som chef över ett stort antal läkare vilket ger honom förståelse för svårigheten att hantera olika sorters människor som behöver ledas mot samma mål. Jag har tagit med mig massor från dessa två utbildningar.

 

Kloka erfarenheter och råd som har fått mig att se annorlunda på ”besvärliga människor” i min omgivning. Jag försöker också dela med mig av dessa klokheter och erfarenheter till våra chefer i organisationen som förhoppningsvis kan blir hjälpta i sitt arbete med medarbetare som inte riktigt följer ”normen” men som vi behöver hantera på ett klokt sätt.


HR-konsult inom HR-coaching, Kognitiv karriär- och ledarcoaching, Kognitiv coaching samt Karriärväxling."


"Tack för en helt underbar kurs! Om du vill ha ett utlåtande, bara maila så ska jag tänka ut något mer poetiskt."


"Sympatisk, empatisk. Fantastisk människosyn och syn på sitt arbete vilket är ovanligt efter så många år inom yrket.""En SUVERÄN föreläsare som höll intresset uppe under två hela dagar . Genomgående var hans medmänsklighet, kunnande och humor!!"

"Suverän, höll mig intresserad i två dagar! Hade gärna lyssnat ett par dagar till."

"Toppenföreläsare som förmedlar på ett pedagogiskt sätt. Tack för en proffsig kurs. Den var inte vad jag tänkt mig, den var bättre.


Michael är en mycket god föreläsare som har förmågan, att göra även långa uppräkningar på symptom spännande och intressanta. Inlevelse och att Michael tycker detta är roligt, märks. Jag har själv många kurser och nu fick jag njuta i två dagar av Michaels eminenta framställningar."

"Mkt bra föreläsare med hög kompetens. Beundrar dessutom att han i två dagar höll rösten igång och det på ett sätt som behöll vårt intresse, trots att det efter lunch dag två var det vanlige sjunket som infinner sej efter matintag ;-)"

"Suverän, höll mig intresserad i två dagar! Hade gärna lyssnat ett par dagar till.""Mycket kompetent och engagerad. Stort plus för att han har en gedigen praktisk erfarenhet av att arbeta med psykisk ohälsa och berätta om egna konkreta exempel från verkligheten. Han fick en mycket bra kontakt med oss åhörare, bl a genom att visa en mänsklig sida, samt att hans föreläsningar genomsyrades av hans medkänsla och empati för sina patienter."

"En jättebra kurs. Det bästa jag varit på på länge! Suverän föreläsare."
"väldigt duktig, visste vad han pratade om, hade humor, tog upp egna erfarenheter."

"Mycket bra, passionerad och kunnig lärare med stor integritet"

"Mycket bra. Inspirerande föreläsare, många bra exempel och bra med inslag där man själv fick fundera och reflektera."

"Mycket kunnig, engagerande och trevlig att lyssna på"

"Kunnig och "mänsklig". Så där bra att vi vanliga förstår vad han pratar om.."

"Jag anser att den här kursen är utmärkt för advokater. Den skulle också kunna anpassas till vår verksamhet" (om kurs i krishantering).


"Mycket kompetent och engagerad. Stort plus för att han har en gedigen praktisk erfarenhet av att arbeta med psykisk ohälsa och berätta om egna konkreta exempel från verkligheten. Han fick en mycket bra kontakt med oss åhörare, bl a genom att visa en "mänsklig" sida, samt att hans föreläsningar "genomsyrades" av hans medkänsla och empati för sina patienter.""Jättebra upplägg och utförande som fångade min uppmärksamhet under hela dagen. En mycket engageraad föreläsare som på ett tydligt sätt kunde få mig som åhörare att "förstå" personer som jag genom åren mött, främst i mitt yrkesutövande."

"Fantastiskt bra föreläsare.Talade enkelt, förståeligt och kunde även få in humor på sina ställen i det han berättade. Bjöd på sig själv, även med personliga upplevelser och händelser. Kompendiet vi fick var också väldigt bra och användbart framöver.""Mycket skicklig. Kunnig, pedagogisk och humoristisk."

"Mycket bra! Föreläsaren är lysande."

"Mkt duktig kunnig och kunde föra fram budskapet på ett enkelt och roligt sätt. Sympatisk."

"Bra upplägg, tydligt, "fångande" medmänskligt Toppen med kompendium vilket gjorde det lättare att följa föreläsningen"

"En mycket bra kurs med en helt SUVERÄN föreläsare."

"Mycket bra & intressant & enormt viktigt kursinnehåll. Ser gärna någon form av fortsättningskurs i framtiden." (om kurs i rekrytering)"Stort tack. Eloge för två fantastiska dagar."


"Du har ett fantastiskt sätt att föreläsa, stor kunskap och ett varmt och rakt sätt, de få ord vi växlade kändes det så bekvämt i hjärtat."

"Tack för en proffsig kurs. Den var inte vad jag tänkt mig, den var bättre. Michael är en mycket god föreläsare som har förmågan, att göra även långa uppräkningar på symptom spännande och intressanta.


Inlevelse och att Michael tycker detta är roligt, märks. Jag har själv många kurser och nu fick jag njuta i två dagar av Michaels eminenta framställningar."

"Han är oerhört duktig på att spontant svara på ett pragmatiskt sätt och att hålla tråden."


"Stort TACK! Mycket bra och nyttigt!"


"Toppenföreläsare som förmedlar på ett pedagogiskt sätt. "

Detta var bra med kursen (kurs för coacher 2007, sex halvdagar, fjorton deltagare):


Du! Fantastiskt att göra ett så tungt ämne så enkelt! Ditt bemötande, din humor… Allt.


Mycket användbar information och konkreta verktyg/frågemallar att ta till sig.

Ditt perspektiv och inställning samt ödmjukhet kombinerad med härlig humor.

-> Kort sagt: otroligt intressanta föreläsningar, stort tack!


Helheten i ämnet kombinerat med din kunskap och förmåga att dela med dig.

Att vi gick igenom prio inför resp del/omgång.

Att det finns massor av material att gå tillbaka till.

Bra blandning av fakta, erfarenhet, ”case”, film, modeller och metoder.

Tack för din humor, kunskap, genuina glädje i att förmedla denna kunskap.


Att den avdramatiserade bilden av psykiatrin. Ökad förståelse för vårt psyke och dess sjukdomar. Ökar förståelsen för människorna runt omkring oss.


Lagom nivå med tanke på förhållandevis svårt innehåll med många nya begrepp att ta till sig.


Ditt sätt att beskriva och nyansera sjukdomar. Humor, allvar och stor respekt har blandats på bra sätt. Känslan av att du ställer upp helt och fullt på patienten. Det gör gott att veta. Just ditt naturliga sätt att ställa frågor och visa att enkla frågor är oh vad bra!


Trevligt framfört, bra tempo, väl ihophållet; ”röda tråden” fanns alltid med. Bra nivå – kunde förhålla mig som coach med det område jag är verksam inom. Bra med checklistor och litteraturförslag. Jag känner att mycket blivit ”avdramatiserat!”.


Känner mig tryggare i min roll som coach. Stimulerar till att veta mer, lästipsen är jag också tacksam för! Förplägnaden var över förväntan också. Sammansättningen av deltagare. Din avspända inställning till din profession och även vår.


Bra helhet psykiatri.

Stärkande att möta speciella människor i speciella situationer.

Kan bättre handleda personer som söker hjälp för att utveckla sig som personer.

Ökat min självkänsla och mitt självförtroende.


Väldigt mycket

    •  kunnandet, rikedomen i materialet

    •  humorn, ödmjukheten

    •  distansen till ämnet


Mycket material. Humor. Stor flexibilitet från Michael. Ödmjukhet inför ämnet. Både generella beskrivningar och redogörelser i detalj. Humanitet. Värme.


Ditt sätt att göra det komplicerade lättillgängligt. Att med förnyade och fördjupade kunskaper i ämnet känner jag mig tryggare i min yrkesutövning som coach och även som medmänniska.


Bredd och djup. All dokumentation/bilder i förväg. Toppen! Ditt lättsamma sätt och personlighet.


Intressant och tankeväckande. Övergripande bild vad psykiatrin innebär. Den har hjälpt till att röja upp litet i begreppsfloran och ökat respekten och förståelsen för vad psykiatri innebär. Du har förklarat något som är ganska svårt på ett enkelt och okomplicerat sätt och visat respekt för oss som individer och som yrkesgrupp.


Material.

Humorn.

Mänskliga/jordnära inställningen till ett tungt ämne.


"Mycket kunnig och engagerad!" (om kurs i rekrytering)

"Fantastisk att lyssna på. Många tänkvärda tankar att ta med sig till kliniken."

"Kursen var otroligt bra och jag önskar att fler chefer skulle få möjlighet att gå den."


"Blev annat än jag tänkt mig, men (kanske) bättre" (om kurs i rekrytering)"Fantastisk och kunnig och inspirerande."


"Bästa kursen någonsin! Fantastiskt mkt bra och användbart!"


" SÅ bra och användbart !!!"

"Operativt - går att använda i handling."


"Över förväntan!" (om kurs i rekrytering)"En riktigt bra kurs med bra tips och råd, mycket bra och nyttig kunksap. Tack!"


"Fantastiskt kunnig, lyhörd och informativ"

"Gärna ännu mer av Psykiatri 3 med Michael. Så oerhört utvecklande och givande. Bara ++++++"


"Mycket bra upplägg och givande föreläsningar. Jättenöjd!"

"En mycket intressant kurs. Oerhört kunnig & duktig föreläsare. Bra verktyg, både i arbetet & i vanliga livet."


"En kurs som gav mig mycket till min vertygslåda"

"Tack för 2 jättebra dagar som gärna fått vara 3!"


"Fantastisk!"

"Michael R är en fantastisk föreläsare - kurserna ger alltid mersmak!"


Föreläsning om arbetsglädje på en psykiatrisk vårdavdelning, vad som var bra:

 • Mycket kunnig föreläsare som är positiv, brinner för sitt område! Bra.
 • Bra med litteraturtips.
 • Det egna ansvaret blev väldigt tydligt. Möjlighet till reflektion.
 • Flera bra tankeställare/knep för att må bättre på jobbet.
 • Frågor och diskussion.
 • Man fick en aha-upplevelse och du var varm och entusiastisk och gav av dig själv.
 • Väcker frågor, funderingar, känslor och önskemål.
 • Att man får aha!-upplevelser.
 • Hela föreläsningen.
 • Entusiasm. Möte på ett mänskligt plan.
 • Inspirerande.
 • Många synpunkter att väga in i de erfarenheter man redan bär på.
 • Du är så bra och rak.
 • Mycket givande och tänkvärd.
 • Inspirerande. Tack!
 • Bra, entusiastisk.
 • Mycket tänkvärd och stimulerande.
 • Bra föreläsare! Intressant ämne.
 • Mycket bra.
 • Bra jobb. Viktigt ämne.
 • Så söta teckningar! Tackar dina döttrar. Finns bara en Michael Rangne! Måste vara svårt att du har 24 timmar/dygn som alla andra, vissa borde ge av sina timmar av dygnet till dig.


    Vad tycker du var bra med föreläsningen? (Förstämningssyndrom för sjuksköterskor)

 • Mkt bra innehåll. Bra föreläsare.
 • Bra att  kunna ställa frågor och få svar under tidens gång.
 • Fantastiskt bra föreläsning. Inspirerande. Klart bästa föreläsaren.
 • Det var toppen - hade gärna haft längre tid!
 • Lite nytt tänk!
 • Takten.
 • Mycket intressant föreläsning, anpassad till rätt nivå o det vi vill ha ut.av föreläsningen, engagerad föreläsare.
 • Allt!
 • Kompetent, engagerad
 • Intressanta diskussioner
 • Intressant! Ny kunskap. Bra förklaringar.
 • Intressant och engagerande.


"Bra kurs och väldigt kunnig föredragshållare!"

"Fantastiskt inspirerande kurs, bra engagerad kursledare, motsvarade förväntningarna."


"Bra kurs, jättebra kursledare, bra att man var i en liten grupp.

Kursen var mycket bra och väl genomförd."

"En av de bästa kurser jag deltagit i, att på en så kort tid få in så mycket viktig kunskap/info tyder på en duktig föreläsare.

Mycket användbart innehåll"

"Mycket intressant och pedagogisk föreläsare"

"Michael är en jättebra föreläsare, seriös och underhållande, skulle nog behöva sortera lite i dokumentationen, i alla välvilja blir det lite för mycket."


"Gör det svåra enkelt. Mycket intressant att lyssna på."


"Bra föreläsare, kompetent, glad, uppmuntrande och positiv."

"Otroligt lärorikt och otroligt kunnig och ödmjuk föreläsare. Imponerad!!"

"MR: Energispruta. Mkt kunnig och erfaren. Personligt/filosofiskt."

     Vad tycker du var bra med föreläsningen? (Ångestssyndrom för sjuksköterskor)


 • Helt underbar föreläsning, rolig, intressant. Eftermiddagen bara försvann -xxxxxx Betyg 10 av 10
 • Fantastiskt rolig och engagerad föreläsare
 • Föreläsaren! Och innehållet.
 • Åter lite kul "nytänkt"/tack
 • Takten
 • Mycket intressant, engagerad föreläsare
 • Allt!!
 • Mycket engagerad föreläsare
 • Bra genomgång
 • Bra innehåll. Mkt bra föreläsare
 • mycket intressant
 • Mycket intressant! Interaktiv, bjuder påsig själv
 • En mycket bra föreläsning. Fantastisk!


"Suverän föreläsare som fångade uppmärksamheten. hade önskat att kursen hade varit längre..."


"Mycket bra information för mig. Som jag i princip hade tänkt mig. Bra och kunnig kursledare. Trevlig inramning."


"En aning för omfattande men fungerar bra som uppslagsverk ändå. Otroligt inspirerande, givande och jag vet redan nu att jag kommer ha stor användning av nya kunskaper från idag. Bästa kurs jag deltagit i någonsin."


"Michael Rangne är fenomenalt duktig. Mycket bra pedagog och intressant upplägg."


" MKT BRA MED ALLA EXEMPEL. TACK FÖR GIVANDE DAGAR!"


" Fantastiskt intressant. TACK Michael!"


"MR känns ärlig när han föreläser och svarar på våra frågor. Människa bakom sin läkarroll. Kunnig, humor."

"Michael engagerande, varm och bra på att föra ut sitt budskap."

"Sund inställning, kloka saker, ödmjukhet, empati, tankeväckande"

"Bra balans som passade alla närvarande från olika specialiteter. Stärkande."

"Bra, effektivt sätt att föreläsa. Bra förklaringar om utbildningsdelar."

"MR mycket bra. Gav bra tankegångar om psykiatrins patienter."


"Mycket bra om det relationella och att det är grunden. Bra med input om suicidalitet."


"Michael Rangne var lättsam och hade humor, vilket är uppfriskande efter lunch."

"Det går lättare att lyssna när det är lite humor i föreläsningen. (Bra!)"

"Ett extra plus! Skönt att gå på en kurs utan grupparbeten. Fokus på att lyssna."


"Otroligt bra förmåga att hålla oss uppmärksamma trots "fort prat!" En viss över dokumentation! Poistivt i och för sig."


"Mycket intressant, bra och givande! Hade helst velat ha 2 dagar till."


Om utbildning om personlighetsstörningar för sjuksköterskor:

 • Riktigt bra, rolig, mkt intressant!
 • Rolig föreläsning. Väldigt matnyttig!!
 • Roligt - bra med prat.
 • Roligt!
 • Väldigt intressant och aktuellt!
 • Bra att illustrera med patientfall. Hela föreläsningen gick dock för snabbt. Mer tid och lugnare tempo.
 • Jättebra föreläsning och föreläsare!
 • Bra ämne, lite kort om tid. Bra information.
 • Föreläsare som verkar brinna för sitt ämne! Lite kort om tid!
 • Han kunde ämnet. Timmen gick väldigt snabbt och det hade behövts mer tid. Rolig och bra föreläsare.
 • Inspirerande och intressant!
 • Intressant innehåll men han gick igenom det lite snabbt, mer tid.
 • Jättebra föreläsare, men tala gärna mindre fort!
 • Mkt, mkt bra och intressant föreläsning. Kunde ha varit längre.
 • Mycket bra och fängslande!
 • Mycket intressant ämne. Ge gärna denna mer tid för att vara mera djupgående.
 • Mycket kunnig och duktig. Bra material.


"Fått med mig mycket "matnyttigt" - kommer att ha stor nytta i mitt arbete"