GI, LCHF, stenålderskost… vad ska man tro på? Mat verkar för många mest handla om dieter och viktkontroll; huruvida en viss kosthållning är bra eller inte avgörs av dess effekt på vikten. Men viktkontroll och långsiktig effekt på hälsan är inte samma sak. Man kan vara smal men invärtes jättesjuk. Bra mat är inte den som håller mig slankare än min nästa (märkligt men utbrett ideal) utan den som håller mig frisk och vital hela livet. Det finns sätt att äta och leva där man inte alls behöver räkna kalorier, späka sig och gå hungrig. Man får då kasta ut skräpmaten och fokusera på oförstörd och näringstät föda. Sådant vi åt innan det spårade ur, med andra ord sådant vi åt före jordbukets intåg. Somliga kallar det paleolitisk kost eller stenålderskost, men "ursprunglig föda" är kanske en bättre beteckning. Vill vi hålla oss friska, och för all del slanka på köpet, är det en god idé att äta sådant vi är gjorda för att äta. Många av våra vanligaste sjukdomar, som åderförkalkning och hjärtsjukdom, är inte en oundviklig effekt av att vi åldras utan resultatet av ihållande felaktigt födointag under lång tid. The bottom line: jag kan välja att äta och leva precis som jag vill, men jag kan inte välja bort effekterna därav. ”Gör vad du vill – och betala för det”, ska Gud ha sagt enligt ett spanskt ordspråk.
Gör experimentet att nästa gång du handlar bara köpa sådant som vi människor hade tillgång till innan vi började bruka jorden. Det reducerar urvalet till den enda säkra maten. Övrig "mat" är osäker ur hälsosynvinkel. Kanske går det bra ändå om man har tur, men ur biologisk/evolutionär synvinkel är det en chansning. För undvikande av missförstånd: tamboskap, uppfödd på säd, antibiotika och steroider, ingick inte i kosthållet för 10 000 år sedan. För att göra övningen mer autentiskt, välj en matbutik några kilometer bort - mat ska jagas, samlas och släpas med viss möda.
Jag tror som du hör att det finns lösningar, men då behöver man vara kreativ och förmodligen en smula bohemisk i sin livsstil, välja bort butikernas färdiglagade sörja och äta medvetet. Ge din kropp enbart det bästa, ät bara när du är hungrig, sluta äta när du är mätt eller helst litet innan, och se vad som händer på ett par månader. Se ett spännande föredrag om "mindful eating" här. Jag övervägde att placera denna sida som undersida på fliken "Leda mig själv" eftersom det är vad det egentligen handlar om. Vi vet redan tillräckligt om vad vi bör äta för god hälsa. Den egentliga frågan är hur vi långsiktigt upprätthåller den självdisciplin och de goda vanor som är nödvändiga i vår ständiga kamp mot en kultur och en livsmedelsindustri som försöker ta livet av oss i förtid med "mat" som inte alls är mat. I detta avseende måste det ha varit lättare att leva på stenåldern - om det gick att äta så var det bra för oss.
Mer om detta kan du läsa i bildsamlingen nedan. Men området är notoriskt svårt att forska på, så använd ditt sunda förnuft när du ska avgöra hur du vill äta och leva - det är din hälsa som står på spel. Som Mark Twain sa: Var försiktig med att läsa böcker om hälsa - du kan dö av ett tryckfel!
Ett par enkla råd:
Vårt djupaste behov - att mötas vid lägerelden över en bit mat? Freud go home!
Prima frukost!
Inte fullt lika prima.
Jätteprima! Utom för fisken vill säga. Jag har länge letat efter intellektuellt och moraliskt oantastliga argument för att fortsätta äta djur. Förgäves.
Såg ett program om elefanter på TV. De känner som vi, tänker på något ordlöst vis som vi, men bryr sig mycket mer om varandra och tar bättre hand om varandra än många människor i vår sönderstressade och krigande värld. Att vi skulle vara ett "högre stående" djur än de övriga saknar all empirisk grund.
Det stämmer säkert att två liter blåbärssmoothie är jättebra för oss. Däremot är blåbärssmothie mindre bra för skåpluckor, det fick bli nya efter denna incident.
specialist i psykiatri
mrangne@gmail.com