Stress

Utslagen, sönderstressad häst kan man tro.

Men skenet bedrar - konstverket heter egentligen "Tjock liten solande häst".

Lästips om stress, stresshantering och ett bra liv

Det finns otaliga olidligt tråkiga böcker om detta, många så erbarmliga att jag rakt av fortsätter att vara sönderstressad hellre än plåga mig igenom någon av dessa. Att ha tråkigt är en sorts stress!


Här är några av mina favoriter. Minikursen för människor på 2000-talet skulle jag vilja hävda. Men visst, före Gutenberg läste nästan ingen en stavelse och det gick nog bra det med. Men om man ska läsa vill man läsa något med kvalitet och djup.

Stressen


Stress måste vara vår tids tråkigaste och mest uttjatade begrepp. Och ett av de mest missförstådda - utan viss gladstress vore livet bra trist. Förluster, trauman och kronisk överbelastning kan man å andra sidan gärna vara utan, för sjuk i stressrelaterad ohälsa vill man inte bli.


Självhjälpsråden flödar, men inga verkar hjälpa mer än för stunden, om alls. Utom möjligen att vältra över sin stress på andra - "sätta gränser" - vilket å andra sidan också blir en form av stress, förutsatt att man inte har odlat sina psykopatiska drag så omsorgsfullt att man obehindrat kan göra som man vill med andra utan att själv må dåligt av det.


Så gott som alla psykiska sjukdomar, och många kroppsliga, har en koppling till stress. Vilka är då de vanligaste stressutlösta tillstånden? Hur stöttar man sina medmänniskor? Hur kan man hjälpa en medmänniska i kris? Hur gör man egentligen för att hålla nere sin egen stress? Vilka kopplingar finns det mellan prestationsbaserad självkänsla och benägenhet för utbrändhet och utmattning?


Nedan ett axplock bilder, fler finns i de kommande länkade filerna.


Stress

Några översiktsbilder. Fler kommer. Om du går in på fliken "kursmaterial" finner du en hel massa filer om stress och stresshantering både ur individens och organisationens perspektiv.